sreda, 12. avgust 2009

V vrsti za sardele in sardone - s turisti

Obljuba dela dolg. Vrnitev v Izolo. Prejšnjo soboto sem se z mamo odpravil v ribarnico. Prišla sva pred glavno ribarnico in zagledava skoraj srhljiv prizor: vrsta do ulice. Razmišljala sva ali odideva in tisti dan bodo za kosilo kake testenine (po domače pašta) ali ostaneva. Ostala sva.

V glavi sem si vztrajno govoril razloge, zakaj počakati: Izola je ribiško mesto ... ribiška tradicija ... domačini podpiramo ribištvo ... sveže ribe ... ribe so zdrave ... Vse je bilo lepo in prav, dokler nista dve Ljubljančanki v vrsti za nama, začela ukazovati prodajalkama in skorajda celi čakajoči vrsti. Ampak tisto kar je zbilo sodu dno, je bilo to, da sta bili užaljeni, ko smo jim povedali, da vsi čakamo na svežo ribo in tudi one bodo potrpele. Zavladale so tišina, globoka užaljenost in jeza.

Tudi prav!

Razmislil sem torej o naši turistični sezoni in ponudbi. Spomnil sem se na jumbo plakate po celi državi, ki vabijo na naše morje: "Iz XY v Portorož". Lahko povabim koga na dom, ko imam v hladilniku pločevinko piva in en jogurt? Drugače postavljeno vpršanje: Ali je naš turizem sposoben odgovoriti na povpraševanje po storitvah in izdelkih, ki jih tako radi reklamiramo? Imamo kaj dati turistom (domačim in tujim) ali samo polnimo plakatna mesta in si s tem čistimo vest?

Da se ne izgubimo v kozmičnih razpravah o turizmu in ponudbi, ostanimo v vrsti pred ribarnico "na pomolu". Morda je ena ribarnica s svežo ribo za celo Izolo (+ turiste) malenkost nezadostna ponudba. Vsekakor se lahko zgledujemo po sosednjih obmorskih krajih, ki za turiste žrtvujejo mariskatero "načelo". Lahko dobimo kakšno idejo za nove turistične točke, programe, izzive ... Morda bi kazalo ponuditi ljudem kaj več kot sardele in sardone.

p.s. Podkrepljeno s slikovnim gradivom.

4 komentarji:

B pravi ...

"Sosednji obmorski kraji", čeprav z županom da se "Buh usmili" vedo, da živijo od turizma, a vendar ne pristajajo kar tako na vsak pogoj.

Škoda, da je Izola zaspala - ta župan, kot župan sosednjega kraja Izoli po mojem predvsem škoduje in ne koristi, ker ne naredi nič od nič ... Ah ja.

No, vabljeni v Piran - tam je ribarnic dovolj, pa še Ljubljančane znamo obdelati, kot je prav :)

Aljoša pravi ...

@ B: V kratkem sledi novica, ki upam, ti bo spremenila mnenje o Izoli in njenem županu.

Sicer pa glede turizma je pri nas zaspala celotna Slovenija. Od muzejev do termalnih zdravilišč in od infrastrukture do kulturnih dogodkov je vse na ravni: ako Bog da! To danes ne prinese ne turistov, ne sezone, ne denarja ... Vsak gleda, da bo tržil svoj košček zemlje in povezovanja ni. Ni neke "zadružnega" mentalitete zato je tuji kapital močnejši od naše istovetnosti.

Lojze Potočnik pravi ...

Najprej: "Bravo, da ste dali v red dve Ljubljančanki, ki sta mislili, da se cela Izola (Slovenija) vrti mimo njih."
Pa kaj sta ti dve ženski prišli na Havaje?
Čudim, da sta bili hudi za čakanje v vrsti. Imajo "Levega župana" v Ljubljani! Kaj še hočeta? V komunizmu si dobil bone in si čakal v vrsti!
Spomnim se, da smo v socializmu tako enkrat na Sovodnju, čakali na olje in moko, in to celo dopoldne v snegu in mrazu! Ni bila še zorana cesta iz Škofje Loke.
Da ne boš mislil Aljoša, kakšen cirkus imamo sedaj mi z temi Ljubljančani!
Pridejo nabirat borovnice in gobe v naše gozdove, brez da bi kaj vprašali lastnika gozda! Naj pridejo pobirat še smeti, ali pa žeti praprot jeseni! Takrat jih ni!Parkirajo pa kjer se jim zljubi tiste svoje terence z svojimi (teleti) psi povrhu. Pa tako EKO so ti Ljubljančani!
Goricjani (it. Gorica)vsaj vprašajo, če smejo nabirat in parkirat avto?
No, pa še na tvoje vprašanje glede promocije turizma odgovorim. Tisto kar dajejo na plakate je ena sama teorija, ki je mnogokrat skregana z pametjo. Cel roman ti bi lahko napisal, ker sem o tem že govoril z našim županom. Upajmo na boljše, pa ne zameri.

Andrej Vončina (voncio83@gmail.com) pravi ...

Naša mentaliteta je pač takšna, rezultati pa njej primerni. Če imajo lahko drugod (pustmo I in P itd.) stvari malo bolje uštimane, ne vem, kaj čakamo. Nizozemcem je treba recimo naštimat dovolj priključkov za čiščenje kemičnih stranišč avtodomov. Ena stvar, a zgovorna.

Lojze, bi ti reku, da je dovolj obtoževanja enih in drugih, ker majo vsi nekej masla na glavi. Kritike nej bojo konstruktivne, ne samo zmerej "levi" al pa "desni" so krivi. Dejmo se skupej potrudit za nekej, pa vsak posebej. Če sebe malo zboljšaš, si že rešu marsikej.