sobota, 27. junij 2009

Sreča

Prišel je čas, da pokomentiram rezultate mini ankete, ki je v minulih tednih potekala na tej spletni strani. V ospredje sem postavil druge teme zato šele zdaj odpiram to poglavje.


Zanimala je me sreča … Koliko smo srečni in kaj »povzroča« srečo. Večina vas je oddala glas, da ste srečni. Zadovoljivo! Nihče ni rekel, da ni srečen ali ni nikoli srečen.


Presenetilo me je, da ste ocenili kot največja vira svoje sreče, družino (66%) in vero (66%). Drugo mesto sta si prislužila prijatelji in prosti čas s 44% ter na tretjem mestu najdemo zdravje. Partner in hobiji pa zgleda da prinašajo malo sreče ali jih nimate …


Mala anketa se navezuje na raziskavo, ki jo opravljajo na univerzi Harvard v ZDA. »Kdo je srečen?« in »Kaj prinaša srečo?« sta dve temeljni vprašanji s katerimi so začeli pred štirimi desetletji analizo o sreči.


Vzeli so najboljše študente, iz najboljših družin, z najboljšimi ocenami, z najvišjim IQ … vzeli so smetano! In opazovali njihovo življenje, leto za letom. Po nekaj desetletjih dela cele raziskovalne ekipe, so ugotovili, da sreče ne prinesejo ne denar, ne kariera, ne uspeh ali dobra služba. Srečni so bili tisti, ki so imeli dobre prijatelje in širok družinski krog, ki morda niso blesteli v ocenah ampak so s trdim delom prišli do stabilnega položaja.


In morda recept za srečo, ki ga tako pogosto propagirajo velike multinacionalke, povoščene naslovnice revij, reklamni plakati kjer je vse v »akciji« ... nam je bliže kakor si sploh mislimo.

1 komentar:

Lojze Potočnik pravi ...

Hvala Aljoša, da si napisal povzetek ankete. Res je to, da denar, visoka diploma ne prinese sreče. Ta ameriška raziskava nam je pokazala kako zelo je pomembno družinsko vzdušje in prijatelji, ne pa visoke ocene. Cenim starše, ki kljub slabšim učnim uspehom svojih otrok, še vedno znajo nagrditi tisti mali uspeh svojega otroka. Pomembne so delovne navade in medsebojno spodbujanje v družinah in med prijatelji. Lp