sobota, 6. junij 2009

Evropa odloča - koga izbrati?

Med vsemi kandidati, ki v predvolilni kampanji obljubljajo gore in morja, se sprašujem tudi o njihovi primernosti. Ene je verjetno zamikala zajetna plača (nekaj čez 4.000 € mesečno) plus še vsi dodatki in kriti stroški, druge pa verjamem, da zanima skupna prihodnost. Evropski parlament ima skupaj 1,2 mld € proračuna in od tega cca. 400.000.000 € (da, cifre so vse prave) gre za poslanske plače in ostale stroške kadra (pošta, telefoni, potovanja, poslovna darila ...) kjer pa se žal zgodi, da letno tudi nekaj sto tisoč evrov konča v nekakšno pralnico denarja. Nihče ni popoln. Zato velja toliko bolj trezen premislek komu dati svoj skromen glas.

Najmlajša kandidatka, je bila rojena leta 1990. Ne, ni napaka. Presodite sami, če je tak emšo primeren za sedet na tistem modrem fotelju. Prepričajte me v nasprotno ... Čakam! Ostali pa puščajo izboru svoje meje in svoj prostor.

Ko izbiramo kandidata ali stranko je prav, da imamo v mislih stranko v Evropskem parlamentu bolj kot nacionalno stranko in izpustimo - vsaj enkrat - tisto vprašanje "ali je ta naš?". Dragi moji, vsi so naši! V Evropskem parlamentu se poslanci razporedijo glede na politični program in tako končajo v povsem drugačne vode, kot so navajeni pri nas.

In koga izbrati? Tistega kandidata ali kandidatko v katerega verjamete, da bo najbolje zastopal barve naše zastave, ki bo sposoben inovacije in drznega povezovanja tudi z ostalimi poslanci. Glas si zasluži tisti, ki zna odpreti nove teme in preko svojega političnega dela vidno izboljšati življenje vseh prebivalcev Evrope. Krogec na volitvah naj gre tistemu, ki bo poleg na ekonomsko blaginjo namenjal svojo pozornost etičnim temam in svoj program približal Schumanovim idealom.

Morda ima kdo že predinfarktno stanje zaradi tega Schumana toda brez njegove daljnosežne vizije bi bili danes na povsem drugačni poti. Če bi sploh še kje bili ... V svojih spisih opisuje Evropo kot blestečo zvezdo, ki ne potrebuje vzora v drugih državah ampak je sama lahko zgled. In v ta izziv se moramo spustiti, da bomo iskali najboljšo pot.

Ni komentarjev: