nedelja, 25. maj 2008

Shizofrena Evropa

Shizofrenija je možganska motnja, ki jo označujejo na splošno temeljna in značilna izkrivljena mišljenja in zaznavanja ter čustvovanja, ki je neustrezno ali otopelo. Jasna zavest in intelektualne sposobnosti so navadno ohranjene, čeprav se sčasoma lahko razvijejo določene kognitivne pomanjkljivosti. Sodobna medicina pozna dobra zdravila, ki te motnje odpravijo in povrnejo bolnikom kakovostno vsakdanje življenje.

Naša draga stara celina se nahaja, po svojem ravnanju, v shizofrenem stanju. Konkurenca mladih in še ne razvitih trgov vzhodne zemeljske oble strašijo evropske tovarnarje, mala podjetja, prevoznike, delavce, raziskovalce, politike... Evropa se odeva v zaščitniško držo do svojih industrijskih, družbenih in storitvenih struktur, da bi preprečila prodor novosti iz vzhoda. Hočemo prosti pretok ljudi in kapitala, po drugi strani pa preprečujemo preseljevanje iz držav t.i. tretjega sveta. Odpravljamo carinske kontrole ko istočasno dvigujemo carine za uvožene artikle izven EU. Morda se ne zavedamo velikega napredka in razvojne moči, ki predstavljajo Azijske države ter vse države v razvoju.

In kje je shizofreno ravnanje? Motnja Evropskega razmišljanja se kaže v tem, da na eni strani se postavlja kot zaščitnica do sebe (lahko bi pisal o Evro-egoizmu) po drugi strani pa hoče liberalni trg, liberalno razmišljanje (vse je dovoljeno), liberalno politiko... Evropa ne ve ali bi zidove gradila ali jih odpravljala. Ne samo gospodarske ampak tudi družbene, politične, verske...

Kje je identiteta? Ali so korenine Evrope res tako površinske, da se moramo bati vseh sosedov? Kaj nas bo prej spodneslo: zaščitništvo in zaprtost vase ali liberalni evro-egoizem?

1 komentar:

Anonimni pravi ...

Evropske korenine niso plitke. Naprotno, so zelo globoke, toda evropsko drevo je postalo nerodovitno. Kot stara žena, ki ima veliko materinskih izkušenj in zato kot nona lahko svetuje svojim hčerkam pri vzgoji vnukov ter sam pomaga pri njihovem varstvu, sama pa ni zmožna več rojevati. Naše none živijo od spomino, izkušenj, zato se branijo vsiljivosti in prehudih novotarij. Hkrati pa vedno vabijo na obisk, saj ne bi rade ostale popolnoma same.

S starimi drevesi je podobno. V njihove korenine so globoke, letnice na deblu številčne, v njihovi senci so iz njihovih koščic pognala nova drevesa, ki hočejo prerasti stara...
Mogoče je Evropa bolj kot shizofrena, preprosto senilna. Podobno kot je bilo staro rimsko cesarstvo v 5. in 6. stol. ko so tja začela prodirati plemena iz vzhoda.

Mogoče se tud naš papež tega zaveda in prav zato v zadnjem času daje velik poudarek na Cerkev v Aziji.