petek, 9. maj 2008

Binkošti



Toda prejeli boste moč, ko bo Sveti Duh prišel nad vas (prim. Apd 1, 8).
Jutri katoličani praznujemo Binkošti. To je dan s katerim Bog odgovori na človeško zmešnjavo nerazumevanja (Babilon) z enotnostjo in povezanostjo. Božji Duh je podarjen ljudem, da lahko v skupnem jeziku komunicirajo in živijo med sabo. Communio (=občestvo) in communicatio (=sporazumevanje) sta sorodni besedi ne samo po obliki ampak tudi vsebinsko: samo dobro sporazumevanje lahko tvori močno občestvo. Kako bi lahko bili med seboj bratje in sestre, če se ne bi razumeli? Če ne bi govorili istega jezika - čeprav z drugačnim glasom!? Binkošti so tisti praznični trenutek Cerkve in vsakega človeka, ki izbere univerzalni jezik - jezik ljubezni.

Pogumno pričevanje apostolov postane pogumno oznanilo Cerkve - le v moči Svetega Duha lahko sama prejme moč! In Sveti Duh prodre, skoraj eksplodira v srcih apostolov, da postanejo živi...

In razmišljam o Svetem Duhu v Cerkvi. Ali je Cerkev danes iskalka Svetega Duha, da bi spregovorila vsem na razumljiv način? Kaj ima za povedat Cerkev (post)modernemu svetu? Kako odgovarja Cerkev (in vsak kristjan) na zmešnjavo govoric/sporočil v sodobnem svetu?

Ni komentarjev: