ponedeljek, 12. maj 2008

... in presenečeni bomo!


Binkošti. Praznik Svetega Duha. Morda se sliši tako ustaljeno in pobožno, toda praznik Svetega Duha bi moral biti vsak trenutek v vsakdanjiku kristjana. Krščanstvo je vera pristnega iskanja in razmišljanja zato tudi o Svetem Duhu ne moremo ostati križem rok/misli.
Sveti Duh je tisti, ki skrivnostno in učinkovito vodi naša dejanja, usmerja naše misli in oblikuje naša čustva. Premalo se tega zavedamo. Razlog za to je, da smo podvrženi "simptomu zahoda", saj vse racionalno preučimo ali pravilno formuliramo. Za razliko od nas, so vzhodni bratje pravoslavne Cerkve veliko bolj svobodni in odprti. Prisotnost Svetega Duha je ostala močno zaznavna med verniki in tiho odseva v delovanju Cerkve. Manj sholastične teologije (=vprašanje in pravilen odgovor) je pustilo več navzočnosti svetega in skrivnostnega med ljudmi.
Letošnjo zimo sem doživel zanimiv "teološki trenutek". Brez skrbi, nič se mi ni prikazalo. Nadomeščal sem kateheta pri verouku in vprašam desetletne otroke, kaj je glavna značilnost Svetega Duha. Nekoliko težko in zapleteno vprašanje tudi za kakšnega izpiljenega študenta teologije. A ne za desetletnega mulca svetlih in bistrih oči. Dvigne roko in s trdno gotovostjo reče: "Glavna značilnost je ta, da nas preseneti!".
Ostal sem tiho. Da, res je! Glavna značilnost Svetega Duha je ta, da nas preseneča. Kako težko to opazim v svojem življenju. Kako težko rečem: pridi Sveti Duh! To je prošnja za pomoč in hkrati vesel vzklik, da darujem vsak trenutek Bogu.
Sveti Duh nas preseneča zato si drznem trditi, da je tako presenetljiv, da deluje tudi med agnostiki, ateisti (če sploh obstajajo), drugače vernimi, oddaljenimi od krščanstva...
Binkošti ni enkraten trenutek in minuli praznik ampak je trenutek nenehnega iskanja Božjih presenečenj!

Pridi, Sveti Duh, napolni srca svojih vernih
in vžgi v njih ogenj svoje ljubezni.
Pošlji svojega Duha in presenečeni bomo *
- in prenovil boš obličje zemlje.

2 komentarja:

Kaplan Marko pravi ...

Zanimivo, to o presenečenjih ... samo ali to pomeni, da smo na Svetega Duha nepripravljeni? če nas nekaj preseneti, potem nas ujame nepripravljene ... hm... kaj pa, če Sveti Duh pripravlja na presenečenja?

Aljoša pravi ...

Ne samo da nismo pripravljeni ampak ni potrebno, da bi bili pripravljeni. Sveti Duh deluje kjer hoče in kadar hoče zato človeška "pripravljenost" mu ne pomaga veliko - je bolj nam v toalžbo.
Sveti Duh pripravlja na presenečenja in je hkrati vir presenečenj. Ali lahko Sveti Duh deluje samo po "teoloških merilih", ki jih postavljamo na fakultetah, v Cerkvi ali ki so v naših glavah? Hm, s takim Svetim Duhom (in seveda Bogom) si nimam kaj pomagat!