četrtek, 12. marec 2009

Najstniška književnost

Prebijam se med glamour revijami, dnevnimi časopisi in političnimi tedniki. V torek grem v Vipavo. Povabili so me na Škofijsko gimnazijo s prošnjo, da bi imel delavnico o medijih. Jaz ki solim pamet srednješolcem? Saj sem še kot kak gimnazijec in bom šel tja ...

Začel sem razmišljat, da bom moral poiskati gradivo. Delavnica brez dela - postane predavanje. Kaj sploh srednješolci berejo? Ok, grem v kiosk in se razgledam med revijami. Večinoma so ovite v pvc in vsaka revija prinaša neke - dovolite - bedarije. Brezvezna poceni kitajska plastika in zraven geslo: "Da bo tvoj študij uspešen!" ali "Ne zapravljaj časa in TAKOJ ..." ali "Zagrabi to številko ...". O kričečih naslovih pa raje ne bi. Vse se vrti okoli ... da, spolnosti, superučinkovitih shujševalnih kur in neverjetno brezhibne lepote.

Odkar sem prelistal ta medijski gnoj, se ne čudim več zakaj so srednješolci tako zamorjeni. Reklamiranje emo stila, napol srove hrane za vitko linijo, učinkoviti nasveti po napornem in stresnem dnevu ... Ma kakšen napor? Kaj so to najstniki ki imajo še celo življenje pred sabo ali izčrpani managerji tik pred penzijo!?!?

Nekoč smo prebirali književnost za mladino. Danes pa postajajo take revije mladinska književnost. Seveda ne gre posploševati.

Sem še sredi dela. Ko bodo stvari dorečene in ko malo ugotovim kje sem, jih dodam na blog, ker moje stanje niha med ogorčenostjo in zabavo.

1 komentar:

Andrej Vončina (voncio83@gmail.com) pravi ...

Jaz te 100% podpiram. Sprejel si lep izziv, vendar mislim, da ti bo uspelo, ker se mi zdi, da tebe izzivi zelo zmotivirajo in navdušijo. Bo pa tudi zagotovo zanimivo, kar boš ugotovil iz svoje raziskave.

Se spomnim pa, kako smo imeli tako fantje kot punce svoje smeti, s katerimi smo se skušali kratkočasiti. One razne revije a la Cool, Eva, Smrklja, Cosmopolitan, mi pa Ekipo, Avto magazin ipd. V vsakem primeru gre za denar v prazno, a do tega spoznanja mora priti človek sam, lahko pa mu z nasveti in napotki pomagamo.

Uspešno delo in spomin v molitvi!