ponedeljek, 9. avgust 2010

ZDA postajajo vse dražje

ZDA postajajo vse dražja destinacija za turiste in potnike. Ameriška administracija se je odločila, da bodo vsi ki potujejo v ZDA od 8. septembra dalje, morali plačati 14 $ na osebo. Takso bodo plačali tisti, ki ne bodo imeli vizuma, se pravi vsi potniki iz EU in t.i. zahodnega sveta.

Uradna razlaga je v tem, da 10 $ naj bi porabili za turistično promocijo ZDA (?) in ostale 4 $ za administrativne stroške neke vrste e-evidence tujcev.

Ideja Američanov me ne preseneča, saj njihov proračun tone in strah pred tujci (= hipotetičnimi teroristi) se veča. Taksa ki jo bodo številni potniki prilili v prazne blagajne je pričakovana, hkrati pa je tak ukrep popolnoma brez smisla. Visoka stopnja globalizacije sveta kot jo danes imamo - in jo tudi onkraj luže najbolj zagovarjajo - s takim ukrepom veliko izgubi. Medtem ko na Stari celini iščemo načine približevanja ljudi in odpravljamo stoletne meje in pregrade, "napredni" Američani se zapirajo v nek čuden geto.

Upam, da bo tudi Bruseljska birokratična mašinerija poskrbela za dobro turistično promocijo EU. Mislim, da lahko postavimo solidno ceno, saj imamo mnogo več za pokazat kot "oni drugi". Naša taksa bi tako lahko znašala 28 €!

1 komentar:

Pečo pravi ...

Globalizacija ni vedno vredu.