sreda, 18. avgust 2010

BXVI. na pohodu za zaveznike


Ravno danes je Sveti sedež objavil urnik papeževih srečanj, ki jih namerava opraviti med svojim obiskom v Angliji. Pomenljiva destinacija nosi v sebi tudi  ekumenska in družbena sporočila. Tako so na sporedu beatifikacija spreobrnjenega anglikanca Newmana, ki je pozneje postal kardinal Katoliške Cerkve, srečanja z lokalnimi škofi in s kraljico Elizabeto II., kot vrhovno poglavarko Anglikanske Cerkve. Potovanje se umešča v obdobje post-travma, ki ga Cerkev preboleva zaradi odkritji o številnih spolnih zlorabah.

Papež bo v odpotoval iz Rima v četrtek, 16. septembra in se bo mudil v Angliji do nedelje, 19. septembra. Predvidena so srečanja s političnim vrhom kot tudi z opozicijo ter katoliškimi in anglikanskimi škofi. Po vsej verjetnosti bo beatifikacija Johna Henryja Newmana pomenila vrhunec obiska, saj bo poglavar Katoliške Cerkve na britanskem ozemlju razglasil spreobrnjenega anglikanca za blaženega. Gesto lahko interpretiramo kot provokacijo ali kot logičen korak v nizu posledic odpiranja odnosov med sestrskima Cerkvama. Dejstvo je, da krščanstvo - in Katoliška Cerkev - doživlja resne pretrese, ki jih ne more prestati brez močnih "zaveznikov".

Vernost sodobnega človeka se spreminja kakor hitro se spreminjajo modni trendi, moč alternativnih verstev je velika in ponudba ezoterike nadvse mikavna. Kriza o kateri pogosto slišimo je večplastna in ima več dimenzij, zato si težko pomagamo z enim samim receptom. Sodobni človek, ki živi fragmentarno in individualno življenje, v svojih neuspehih odkriva samoto v katero je pahnjen ravno zaradi individualizma. Iskanje odgovorov nas pripelje do tega, da ne najdemo več niti tistih gotovosti, ki so nam bile prej v oporo. Tukaj imam v mislih tudi Cerkev, ki zaradi razkoraka med evangeljskimi besedami in dejanji nekaterih "odličnikov" odbija sodobne iskalce.

Duhovnost ne preživi, če se obnaša pubertetniško, nedoraslo in samovoljno. Povezovanje Anglikanske in Katoliške Cerkve pomeni iskanje povezav med tradicijo in napredkom, med avtoriteto in fleksibilnostjo, ker "mala čreda" postaja vedno manjša. Zahod prihaja v dobo, ko se bodo morali priučeni vrtičkarji odmakniti velikemu vrtnarju, ker razdrobljenost ne bo več omogočala preživetja.

Razvoj človeka išče nove poti preživetja in prav tako človekova duhovna sfera ne more (več) dihati "onesnaženega" zraka nepopolnih duhovnosti, ki ponujajo le začasno omamo.

Čeprav so interesi posameznikov zarezali vidne ločitve v človeški skupnosti, mislim, da je globalizirana družba dober začetek za iskanje sprave in enotnosti. In prišel je čas, da se to pokaže v konkretnih dejanjih.

6 komentarjev:

Marko pravi ...

"Najboljši" del so pa vstopnice za maše... kje se išče denar...

Lojze Potočnik pravi ...

Zanimiv članek. Res pa je, da je takšna sedanja sodobna duhovnost. Mi je rekel pred dnevi v okolici našega občinskega središča, nekdo, ki sem ga imel za vernega, da vera pada. Njegovi otroci in vnuki ne obiskujejo več cerkve in iščejo duhovnosti drugje.
Sam individualizem bi rekel. Hudo je, ker je nekdanji udbovec, čeprav se je na zunaj drugače kazalo. Kaj naj rečem? Peče ga vest.
P.S.: Na TVSLO 1 bo 24. avgusta ob 21h zanimiva oddaja: Portret Dušana Jakomina.
Ne zamudi Aljoša, in tudi drugi obiskovalci naše male tržnice.
Lep pozdrav

Žagz pravi ...

Gre za veliko pomembnejšo situacijo.

Richard Dawkins in Christopher Hitchens sta odvetnike, ki se ukvarjajo s področjem zaščite človekovih pravic naprosila, da sestavijo pravni primer, s katerim bi lahko obtožili papeža Benedikta XVI. zaradi prikrivanja spolnih zlorab v rimskokatoliški cerkvi.

Prepričana sta, da bi lahko izkoristili isti pravni princip, ki so ga uporabili pri aretaciji nekdanjega čilskega diktatorja Augusta Pinocheta, ko je ta obiskal Veliko Britanijo leta 1998.

Torej, lahko samo držimo pesti. Lahko, da bo pa ''ata pedofil'' šel sedet.

Glede alternativ, je pa važen predvsem ''renome'', ki ga ima določena opcija, njena smiselnost in vsebine (avtentičnost), itd.

Aljoša pravi ...

@ Marko: ja, tiste vstopnice so svojega denarja vredne. V vseh pomenih. To je vsekakor novost in mislim tudi, tržna niša.

@ Lojze: vernost in individualizem nista v relaciji in niti v nasprotju. Upad vernosti pa ima ogromno vzrokov, da o tem odpirat debato, res nima smisla.

@ Žagz: Britanci se zavedajo mednarodnega ugleda in kakih eksotičnih gest proti papežu si ne bi drznili.

Koliko Dawkinsovih knjig si prebral? Meni je vsaka stran njegovega branja prinesla čudenje, kako lahko tako puhli argumenti sploh še koga prepričajo. Če je nekdo univerzitetni profesor še ne pomeni, da je intelektualna špica. Njegove teze so izključno negacija nekega sistema, kar seveda ne more biti ne izvirna znanost, niti doprinos k njej.

In kaj sploh Dawkinsa usposablja za nekega "paladina" laičnosti? Doktorat iz biologije? Etologija? Mogoče medijsko premišljeni apelativ Darwinov Rottweiler?

Žagz pravi ...

Po mojem občutku bi Britanci zelo pridobili na mednarodnem ugledu, t.j. med prebivalci planeta, ne v diplomatskem smislu, sicser, ampak vseeno.
Nisem seznanjen s samim likom in delom pobudnikov tega po mnenju mnogih simpatičnega podviga, a vendar so mi argumenti v prid aretaciji papeža prepričljivi in smiselni.

Aljoša pravi ...

@ Žagz: ... no in Dawkins?