nedelja, 1. avgust 2010

Mnogo fikusov in malo semaforjev

Botanični vrt v Palermu je povzetek bogate sredozemske flore, ki naravno dopolnjuje urbano okolje. V njem so zbrane številne vrste palm, sočnic, akacij in drugih sredozemskih rastlin, ki zaradi ugodne klime dosegajo neverjetne velikosti. Tak primer so orjaški fikusi, da ravno tisti fikusi, ki v skromnih dimenzijah krasijo direktorske pisarne in vsak nov list predstavlja uspeh tajnice. Ob mestnih vpadnicah, po trgih in v parkih rastejo kot velikanska drevesa, ki nudijo osvežilno gosto senco. In vsak nov list predstavlja dodatno delo smetarjem.

Sladolednih radosti ni konca. Mešanice sadja, mleka, lešnikov ... okusi so polni, sočni in spominjajo na pravo sveže sadje. Natakar je začel ponujat roko v znamenje prijateljstva in bližine.

Prometni kaos zgleda, da se je omilil. Morda je razlog v počitnicah, saj se je mesto skoraj dodobra izpraznilo, ali v tem, da sem se že privadil. Prečkanje ceste ostaja adrenalinski šport, ki zahteva dobro koordinacijo gibov s hitrostjo vozil. V celem mestu, ki šteje nekaj več kot 600.000 ljudi, je semafor redkost.

Ni komentarjev: