torek, 13. oktober 2009

Že skoraj 100.000 brezposelnih

Zavod za zaposlovanje je pripravljen na prihod 2.624 odpuščenih delavcev Mure, sicer pa je bilo v ponedeljek prijavljenih že 98.811 brezposelnih.

Samo v oktobru se jih je na novo registriralo 7.412, sicer pa je bilo med prijavljenimi 4.083 iskalcev prve zaposlitve. Direktorica zavoda Marija Poglajen je ob tem pojasnila, da se bodo številke še povečevale, "tako da bomo do konca leta verjetno dosegli številko 100.000". Je pa obenem poudarila, da po drugi strani obstajajo potrebe po delavcih. Tako se je od 1. do 12. oktobra iz evidence odjavilo 2.968 brezposelnih - med njimi se jih je v delo vključilo 1.498.

"Želimo informirati delavce"
Ker so v Muri in treh njenih hčerinskih družbah uvedli stečajni postopek, naj bi sklepe o prenehanju delovnega razmerja prejelo 2624 delavcev. Po besedah direktorice zavoda bodo vsi deležni vseh oblik pomoči. Kot je še dodala, želijo delavce informirati, da bodo lahko poskrbeli za pridobitev pravic, ki izhajajo iz delovnega razmerja, in da bodo v najkrajšem mogočem času deležni strokovne podpore.

Takoj ko bodo delavci dobili sklepe o prenehanju delovnega razmerja, bodo dobili tudi vso dokumentacijo zavoda, zagotovili so tudi prenos podatkov iz Murinih podjetij, da jih delavci ne bodo iskali sami, je dejala direktorica. Tako bodo videli, koliko nadomestila jim pripada, prijavljeni pa bodo v pokojninsko, invalidsko in zdravstveno zavarovanje, obenem pa bodo vključeni tudi v tri sklade dela.

Pomurju skoraj devet milijonov
Poglajenova je zagovotila, da bodo na zavodu storili vse, kar je mogoče, in da bodo vsi delavci v najkrajšem roku, do 5. novembra, prijavljeni v evidenco brezposlenih, hkrati pa pojasnila, da je sredstev za vključevanje v ukrepe aktivnega zaposlovanja v tej regiji dovolj. Letos je sicer za ukrepe aktivne politike zaposlovanja predvidenih 100 milijonov evrov, od tega za Pomurje skoraj devet milijonov.

Sicer pa bodo na pomurskih zavodih za zaposlovanje delali od 7. do 17. ure ter prijavili 308 delavcev, obenem pa sprejemali vloge za denarna nadomestila in jamstveni sklad. Prva denarna nadomestila bodo izplačana 13. oziroma 20. novembra, delavci pa bodo dobili sorazmerni del nadomestila za čas, ko so bili v oktobru brez zaposlitve.

Predvideno število brezposelnih iz Mure je 2.624, od tega iz matične družbe Mura 934, iz Mure - Moška oblačila 522, iz Mure Ženska oblačila 587 in iz Muralista 581.


[Pridobljeno na: www.rtvslo.si, 13. oktober 2009]

1 komentar:

Lojze Potočnik pravi ...

Ja 100000 (smo že) bomo kmalu presegli. Hudo je, da so ti Murini delavci samo številke. Ali niso te delavke (ci) tudi ljudje? Za njimi stojijo nepreskrbljeni družinski člani. Sedaj že nekaj dni nisem videl našega župana (Žiri, B. Starman), ki je stečajni upravitelj. Bom videl, ali so za njega ti delavci samo številke, čeprav je nekdanji poslanec SDS? Kot sem bil seznanjen je bilo preveč uradnikov na delavca, zato se je sesulo. Tako je tudi v eni firmi v Žireh. Delavci samo čakajo dne, ko bodo postavljeni na cesto. To sem danes slišal. Na vodilne položaje so prišli vodilni po političnih linijah, žrtve pa so delavci, in še v strahu so. Samo kdo se bo brigal za približno 50 proizvodnih delavcev, ki naj bi bili odpuščeni v naslednjem mesecu? Nihče.
Lepo da nas opominjaš Aljoša.