torek, 20. oktober 2009

Mladi in mediji (3)


Zakaj so bili ciljna skupina raziskave ravno dijaki iz katoliških srednjih šol? Ker predpostavljamo, da branost katoliškega tiska na poseben način zanima in se dotika dijakinj in dijakov v katoliških srednjih šolah. Izbira šole (samostojna ali po posvetovanju s starši) pomeni v veliki meri strinjanje in upoštevanje verskih in družbenih vrednot, ki jih zavod preko svojih vsebin ponuja.


Katoliške srednje šole gotovo niso idealno in popolno krščansko okolje, so pa prostor, kjer so dijaki na poseben način blizu krščanskim pogledom in stimulirani k iskanju odgovorov v tej smeri. Okolje katoliške srednje šole dodatno motivira k poseganju po katoliškem tisku in ga tudi ponuja na najdostopnejših mestih.


Pri anketi je sodelovalo 335 dijakinj in dijakov, kar predstavlja skoraj četrtino celotne populacije škofijskih gimnazij v Sloveniji.


In kako so mladi odgovarjali? Eno izmed vprašanj je bilo o obisku verouka. Tukaj sem iskal korelacijo, v kakšni povezavi sta verouk in branost katoliškega tiska. Razumljivo je, da bi se morali otroci v devetih letih verouka navaditi (če ne celo navdušiti) na verski tisk. Obisk verouka v osnovnošolskih letih je označilo kot redno 287 anketirank in anketirancev, kar predstavlja dobrih 85,7 % našega vzorca.


Drugo zanimivo vprašanje (s še bolj zanimivi odgovori) je bilo Kako pogosto prebiraš katero od navedenih katoliških revij/ časopisov? (lahko ga mirno označimo, da gre za osrčje vprašalnika). Pričakoval sem, da bodo na katoliških srednjih šolah dijakinje in dijaki pogosto posegali po katoliškem tisku – posebej po tistem, ki jim je namenjen (Sončna pesem, Ognjišče in Mladi val v Družini). Rezultati so pokazali, da srednješolci najmanj posegajo po revijah: Božje okolje, Cerkev v sedanjem svetu, Naša luč in revija Prijatelj, ki v zbirnem odstotku opcij nikoli in manj kot enkrat na mesec dosegajo 98,5 %. Drugo mesto si delita Mavrica in Beseda med nami, ki v zbirnem odstotku opcij nikoli in manj kot enkrat na mesec dosegajo prva 90, 7 % in druga 97,9 %.


Ostanejo tri osrednje publikacije verskega tiska, namenjen mladim pri nas, ki dosegajo naslednje vrednosti. 89 mladih anketirancev je odgovorilo, da Družino prebirajo redno/ večkrat mesečno, večkrat tedensko ali dnevno (v zbirnem odstotku 26,6 %). Z enakimi možnostmi odgovora je 114 bralcev izbralo mesečnik Ognjišče, kar v zbirnem odstotku predstavlja 34,1 % anketirancev. Slednja, Sončna pesem pa 45 bralcev, ki predstavlja 13,5 % vseh anketirancev.


Rezultati so glede na zastavljena pričakovanja zaskrbljujoči, saj če verskega tiska ne prebira mladina katoliških srednjih šol, kdo jih prebira?


Ni komentarjev: