ponedeljek, 19. oktober 2009

Nemoč, pogovor in prihodnost

Danes je bila na vrsti prva javna predstavitev rezultatov branosti verskega tiska. Moj avditorij so sestavljali sodelavci in sodelavke, šef ter "častni gost", novi direktor založbe Družina g. Tone Rode.

Sledila so vprašanja iz katerih se je razvila intenzivna debata, ki nas je zadržala več kot uro in pol. Kar se mi je zdelo zanimivo je to, da smo se pogovarjali izključno o temi in nismo zahajali na splošne probleme Cerkve, kakor se to pogosto dogaja. Mediji so zelo pomembni za Cerkev, vendar se sama včasih znajde v vlogi slona v trgovini kristala. Zahtevnost področja, hitre spremembe, tehnološki napredek in velika pričakovanja uporabnikov gotovo ne lajšajo dela urednikom in novinarjem.

Tako civilni kakor tudi verski tisk se soočata s tržnimi zahtevami in potrebami. Časopis je izdelek zato pričakovati, da bodo ljudje kupovali "po inerciji", ne pripelje nikamor.

Verski tisk v svoji strukturi in sedanjem profilu išče nove možnosti obstoja in (spletnega) razvoja, vendar pot je še dolga in težavna.

Današnji pogovor-predstavitev-debata je pustila v meni velik pečat. Začutil sem pravo in konstruktivno iskanje konkretnih rešitev za Cerkev, ki se spopada s svojo nemočjo. To ni Cerkev kot abstrakcija ampak se konkretizira v posameznikih, ki iščejo najboljšo pot za njeno delovanje.

1 komentar:

Andrej Vončina (voncio83@gmail.com) pravi ...

Ja, o novem direktorju sem slišal, da je precej odprt in je tudi videl, da bo nekaj treba storiti. Upam in mislim, da bo kakšen korak v pravo smer. Seveda, kot si dejal, počasi, da bodo koraki pravi in ne prenagljeni. Mislim, da volja je, energija tudi. Torej, čakamo v toplem pričakovanju...