sobota, 26. september 2009

Dobrota in sodba

- Koliko je Bog dober?

- Zelo!

- Koliko zelo?

- Tako dober, da …


Ko pospravlja po-diplomsko-ustvarjalni kaos na moji mizi, sortiram knjige med tiste, ki so bile obvezno gradivo in tiste, ki so poživljale dušo med delom. Ena od teh je rojstnodnevno darilo dragega prijatelja, ki iz ponižnosti in strahu, da jo že imam, se vanjo ni podpisal. Knjiga je bila pravi »cukrček« teologija in filozofije s Svetim pismom.


Osvežite si dušo s tem …


Mnogi si pod vplivom stroge janzenistične misli predstavljajo Boga kot sodnika in se bojijo pojaviti pred njegovim sodnim stolom. In res je, da bomo pred neizrekljivo Božjo čistostjo na tem, da se sami sodimo, ker nas bo sram, ne da smo žalili vsemogočnost, ampak da smo ranili otroka. Vendar bomo imeli zagovornika, in to je Bog, ki se bo potegnil za nas proti nam samim.


Velika drama človeškega rodu, da ničesar ne razumemo v pričo ljubezni in da ji določamo meje, ki obstajajo edino v lastnem srcu.



Andre' Frossard, Bog v vprašanjih (Mohorjeva Družba, 2007)


5 komentarjev:

Pečo pravi ...

Lepo povedano!

Kdor ne ljubi svojega bližnjega, kakor samega sebe... če sebe stalno obtožuješ, ponižuješ, potem to počneš tudi do bližnjega.

Bog ve, ali bi lahko najel odvetnika proti samemu sebi, tožilec sem itak že?

kosoblejka pravi ...

odvetniki so tvoji prijatelji

Aljoša pravi ...

Odvetniki so tvoji prijatelji, dokler imaš podkrepljeno bančno stanje. Bog pa ne gleda na to. Upam.

Mislim, da shizofreno obnašanje v nebesih ne bo možno: ali boš tožnik ali odvetnik.

Andrej Vončina (voncio83@gmail.com) pravi ...

Ob tej priložnosti bi rad priporočil, če kdo še bral, okrožnico 'spe salvi', kjer je zanimivo povedano vse to. Gre za novo interpretacijo, ki ni janzenistična... Res daje upanje! Se mi pa zdi, da bo tista sodba tako popolna, da me nobena sodba na tem svetu niti malo ne zanima, ker so vse nepopolne in, ene bolj - druge manj, nepravične.

Če bi znali stvari kdaj izročati, bi se manj sami sebe obtoževali, posledično pa bi manj težili tudi drugim, posledično pa bi se manj vlačili po sodiščih in se tožarili za vsako stvar. Zato je take vrste molitev ob koncu dneva, sveta spoved, priporočanje svetnikom nekaj zelo dobrega.

Aljoša pravi ...

@ Andrej: zelo dobro napisano! Se strinjam.