sobota, 9. maj 2009

Od kod in kam

Na današnji dan, leta 1950, je Robert Schuman predstavil svoj predlog o ustanovitvi evropske organizacije za prosti pretok premoga in jekla. Skromna ideja, ki naj bi povezovala Francijo in zahodni del Nemčije je kmalu postala mikavna še za druge države. Tako so začele pristopati še druge evropske države in k prostemu pretoku jekla in premoga so kmalu dodali še "razširitve".

Danes temu rečemo kratko EU. Velika ideja malega človeka je postala resničnost in danes lahko občudujemo politično in ekonomsko združenje, ki povezuje pol milijarde ljudi. Schumanova deklaracija je postala povod za velikanko, ki stopa po poti razvoja in miru.

Razmišljam o tej skupnosti ... Včasih imam občutek, da ne vemo ravno najbolje kaj bi počeli s temi zvezdicami na modri podlagi ali nekimi evropskimi parlamenti. Zdi se nam, da se nam življenje ni spremenilo zaradi EU-ja in podobno.

Vseeno pa me potolaži podatek, da smo kot narod med največjimi "ljubitelji" Evrope in zato morda tudi v Evropi priljubljeni.

Kaj pomeni EU za Slovenijo? To ni krožek elitnih ampak pomeni priznanje za trdo delo. Kljub vsakdanjim težavam in političnim igricam je Slovenija v svoji kratki zgodovini v demokraciji pokazala nekaj zrelih odločitev, ki jo uvrščajo med pomembne države. Nenazadnje veliko priznanje je bilo polletno predsedovanje EU-ju in številne druge naloge, ki jih opravljamo.

Hkrati članstvo v EU predstavlja tudi odgovornost za vrednote, ki jih Evropa predstavlja. Konkretno je to za mlade rodove miselni izziv k premostitvi starih obremenilnih konceptov družbe s katerimi smo (še) zaznamovani.

Naj bo to spodbuda za udeležbo na bližajoče se volitve v evropski parlament in hkrati spomin na Roberta Schumana, ki je postavil temelje sodobni Evropi. Temelje na krščanskih koreninah, kakor sam piše v svojem delu Za Evropo, ki morajo biti vir evropske istovetnosti.

Ni komentarjev: