nedelja, 10. maj 2009

Učenec

Današnje prvo berilo iz Apostolskih del vidim na vseh naslovnicah resnih časopisov. Kje? Zelo enostavno. V Apostolskih delih beremo: "Prišel je v Jeruzalem, kjer se je skušal pridružiti učencem. Toda vsi so se ga bali in mu niso verjeli, da je učenec".

In res ... učenec se te dni nahaja v tistih krajih, kjer se ga nekateri bojijo, drugi mu ne verjamejo da je učenec in spet tretji skeptično sledijo njegovim korakom.

Govorim o nasledniku apostola Petra - učenca, ki hodi po stopinjah svojih predhodnikov in kaže velika znamenja bratskega povezovanja. Morda je za naš - slovenski - tisk to nepomembno saj je tukaj kriza, odpuščanja, brezposelnost, politika, ločitve sosednjih premierjev ... ampak razlog tiči v tem, da ni videti velikih škandaloznih besed. Ni in ni! Kaj bi poročali o korakih približevanja in sloge, ko pa ljudje tako radi berejo črno kroniko, ločitvene postopke, prometne nesreče s smrtnim izidom.

A kljub temu je to potovanje zgodovinsko in pomembno. Papež s posebno identiteto (tudi narodno konotacijo) stopa v kraje, kjer je zgodovina pustila težko dediščino. Išče stike z brati in bratranci, da bi lahko gradili boljši svet. Naj izpostavim poudarek, ki ga sam "učenec" daje: "vera, ki je v službi nasilja je popačena!".

Zato se moramo zavedati, da vera ni orodje nasilja ampak orodje miru, ki ustvarja močne vezi med narodi, ljudstvi in državami.

Lahko postanemo tudi mi učenci saj ...

Po tem bomo tudi spoznali, da smo iz resnice. In pred njim bomo pomirili svoje srce, če nas srce obsoja; saj je Bog večji od našega srca in spoznava vse.

(1 Jn 3, 19-20)


6 komentarjev:

kosoblejka pravi ...

"...če svet prijazen bi postal, le kdo bi cajtnge še bral..."

Novice se pač prodajajo še bolj kot kruh in mleko, ne smemo pozabit tega. In če ljudje raje berejo o obleki kraljice, ki je bila na obisku v Sloveniji, kot sporočilu miru papeža...bojo pač prodajali prvo in ne drugega...

kar je jako žalostno..to kaj folk bolj zanima, kej ni?

Andrej Vončina (voncio83@gmail.com) pravi ...

Zaenkrat je še tako. Po mojem je treba samo še malo počakat, da bo kaj. Nekej bojo morali povedat tacga.

Aljoša pravi ...

@ kosoblejka:
Mislim, da ima citat v sebi neki malignega, ker če smo res tako dovzetni do negativnih novic, potem ni več prostora za lepoto in pristno veselje.

Res je, novice se bolj prodajajo kot osnovna živila ampak tukaj je vprašanje v svojem fokusu: kaj iščem? Iščem zlo in slabo? Iščem negativno ...

Zakaj cvetijo novodobne sekte, ki propagirajo pozitivno energijo in lepe misli?

Temu ne najdem odgovora! In res je ... to je jako žalostno!

@ Andrej:
Verjetno bodo še kaj več napisali o tem tudi naši mediji ampak žalostno je, da se prodajamo kot zahodna demokracija in hkrati nas je tako strah povedat kaj o tistih, ki so bili nekoč označeni kot "sovražniki".

Povedal je že veliko "tacga" ampak če ni posluha, tudi če bi papež kričal ga nihče ne bi slišal. Bo kdaj bolje?

kosoblejka pravi ...

@Aljoša: u bistvu imaš prav... morda pa folk dejansko noče poslušat tega, vsaj ne v taki meri...

ampak to je že problem javnega mnenja- kar človek misli, da "ljudje" mislijo, čeprav morde sploh ni tako, ker na ankete večina odgovarja tako, kot mislijo, da misli večina...začaran krog
kako bi ga predrli?

k dejansko poznam zelo malo ljudi, ki bi jih zares veselile slabe novice, ampak morda je to pač sam moj krog poznanstev...upam,da ne

Lojze Potočnik pravi ...

Sedaj naši ljudje tarnajo, ker bodo morali iti iz boljšega na slabše. Vsega je v izobilju, ampak nočejo slišati prave resnice. Živimo v enem takšnem virtualnem svetu in sploh ne vemo kaj se dogaja človeku v sosednji ulici ali vasi.
Sveti Oče je šel k izvirom naše vere, kjer je živel in deloval Jezus. Upam, da bo nam uspelo zasditi trto miru, ki nam bo dajala sad ljubezni in spoštovanja bratov in bratrancev.
Vse je odvisno od nas samih. Mi smo tisti bralci, ki lahko usmerimo smer ladje in mišljenja v pravo smer. Vse je v naših glavah in naši volji. Tukaj nam pušča Bog prosto volji.
Lepo se imej Aljoša.

Aljoša pravi ...

@ kosoblejka:

pogledati moramo celostno: ljudje smo res dovzetni za škandalozne novice in sočne "rumene" pripetljaje a samo na kratki rok. Na dolgi rok vedno iščemo lepe novice, prijetne podatke ... zato cvetijo rubrike in revije za zdravo življenje in zdravo prehrano!

Začaran krog lahko prerežemo s tem, da vsak na svojem področju vzgaja ljudi vseh starosti za kritično presojo sporočil. Delo je zahtevno z visokimi cilji a tudi rezultati so kakovostno visoki.

Svetopisemsko sporočilo je še vedno tako atraktivno zato, ker prinaša besede upanja in na dolgi rok.