petek, 29. maj 2009

Nevarna kombinacija: malce moči in (pre)malo izobrazbe

Našel sem članek, ki se mi zdi zanimivo branje k sedanjim okoliščinam pri nas. To še ne pomeni, da je vse ostalo že urejeno ... število brezposelnih rine k številki 90.000, denarja ni, avtoceste obnavljajo po polžje itn. Naj bo to branje pomoč k razmisleku.



V madžarskem mestu so odstranili "pohujšljivega" Puškina

(Pridobljeno: 28. maj 2009 ob 20:58; Szombathely - MMC RTV SLO)



Mestne oblasti Szombathelyja (na zahodu Madžarske) so sklenile iz enega od parkov odstraniti Puškinov doprsni kip. Razlog? Komunista že ne bodo častili.

Podoba nekega komunista nima pravice biti na ogled javnosti, naj bi odločitev argumentiral očitno slabo izobraženi uslužbenec mestne uprave, je v sredo poročal lokalni madžarski časnik Vas Nepe. Kip Puškina, ki je do zdaj stal v po njem imenovanem parku, so pred časom neznanci popackali z grafiti, zaradi česar so ga poslali na čiščenje restavratorjem.

Vrnitev kipa na javno mesto pa so nato preprečili očitno preveč vneti mestni uradniki, ki so se odločili, da sodi v skladišče. "Sedaj Puškin v družbi Lenina in pelikana z odlomljeno glavo čaka na rehabilitacijo," je dogajanje s komentarjem pospremil Vas Nepe.


Ruski narodni junak

Aleksander Sergejevič Puškin (1799-1873) je bil ena najbolj vsestranskih osebnosti svojega časa: literarna zgodovina ga postavlja na mesto največjega ruskega pesnika in najpomembnejšega književnika ruske romantike. Enako odličen kot v liriki je bil tudi v epiki, dramatiki in pripovedni prozi, ves njegov opus pa so zaznamovali svobodoljubnost, uporništvo in romantično svetobolje. Postavil je temelje ruski literarni dediščini, saj je do tedaj za ruski jezik veljalo mnenje, da je neprimeren za literarno ustvarjanje.


Tokrat ni prvič v nemilosti oblasti
Prvo pesem je objavil že pri petnajstih letih in do takrat, ko je končal šolanje na liceju, je bil že skoraj uveljavljena osebnost v literarnih krogih. Po koncu šolanja se je vključil v družabno življenje prestolnice, začel razmišljati o nuji družbenih reform in se prav kmalu priključil tudi tajni revolucionarni skupini. Leta 1820 so oblasti postale pozorne na njihovo delovanje in so Puškina izgnale na Kavkaz. Kljub vsemu je obdržal svojo uradno službo, a je kmalu padel v nemilost pri nadrejenih. V tem času je postal prostozidar in se pridružil skrivni organizaciji Filiki Eteria, ki se je bojevala za grško neodvisnost. Leta 1824 je bil odpuščen, vladne oblasti pa so njegovo gibanje omejile na materino posestvo v bližini Pskova. Dve leti pozneje ga je car Nikolaj I. - zaradi pesnikove neizmerne slave in priljubljenosti - pomilostil.


Kult osebnosti
Zaradi političnih stališč in vpliva, ki ga je imel na cele generacije Rusov, je boljševiška oblast Puškina predstavljala kot antitezo kulturi in literaturi buržoazije ter kot predhodnika sovjetske poezije, leta 1937 so mesto carsko Selo celo preimenovali v Puškin.

1 komentar:

Lojze Potočnik pravi ...

Ah, ti Madžari, ki so tako obsedeni na Zahod in vse kar prihaja iz Amerike. Samo poglejmo njihovo pesem na Evrosongu, sama angleščina. Vse kar prihaja iz Rusije pa smrdi po komunizmu ! Lepo, a ne.
Ravno sedaj imam na obisku sorodnike iz Pittsburgha in Kalifornije (ZDA).
No, kaj mislite je bila prašičja gripa ?
Rekli so mi, da je bila to komercialna potegavščina, da so se znebili tablet iz skladišč TEMAFLONA, ker jim bo potekel rok uporabnosti!
Zanimivo.