sobota, 18. april 2009

Na obisk

Visoki zidovi najmanjše državice na svetu privabljajo pozornost tako Cerkvenega kot laičnega sveta. Medijski žarometi ne pustijo niti najmanjše podrobnosti naključju zato danes - bolj kot kadarkoli prej - lahko vidimo življenje rimskega škofa do potankosti. Ko sledim pisanju medijev o vatikanskih odločitvah, o papeževih obiskih, delu celotne kurje ipd. se mi zdi, da spremljam resničnostni show.


Hitro pa se ugasnejo reflektorji, ko gre za nekaj pozitivnega, ki ne povzroča senzacije. Zato je v teh dneh navidezno mirno … v resnici pa se pripravlja papežev obisk v mestu L'Aquila, ki ga je prizadel potres. Po dolgih cerkvenih hodnikih se šušlja, da naj bi papež obiskal to mesto konec aprila ali takoj na začetku maja.


Lahko rečemo: »in kaj potem?« a lahko izpademo kot površinski. Če upoštevamo, da je ta papež bolj zadržan od svojega predhodnika, manj v stiku z vsakdanjim človekom, manj potuje … vidimo, da ta obisk ni tako »nedolžen«, kakor zgleda na prvi pogled. Papež Benedikt XVI. je kot osebnost nedvomno zelo zadržan in ponižen človek. Manj potuje a zato bolj selektivno izbira svoje cilje. Njegovi govori so, posebej ko govori brez vnaprej napisanega besedila, pouk modrega učitelja svojim učencem. To je človek, ki ne govori iz svojih akademskih nazivov ampak iz osebne izkušnje.


Tudi papež ima svoje napake … morda jih tudi sami iščemo, da se malo potolažimo. In ima tudi željo, da bi bil ljudem, ki jih je prizadela huda nesreča, blizu. Zato mislim, da njegova pot v pokrajino Abruzzo ne bo kraljevski pohod ampak obisk starega učitelja, ki gre tolažiti ljudi. Vzporednico lahko potegnemo z ravnokar minulim obiskom Afrike ... Prisotnost rimskega škofa pomeni otipljiva prisotnost Cerkve, Božje bližine, ki gre v goste k najmanjšim in zadnjim v družbi.


2 komentarja:

Andrej Vončina (voncio83@gmail.com) pravi ...

Se strinjam. Žal so se ob obisku v Afriki mediji ustavili le ob eni stvari na račun drugih, na račun tistega poskusa bližine afriškim ljudem. Mislim, da so oni papeža začutili kot tistega, ki mu je mar zanje, ki jih ima rad... Mislim, da bo podobno v Abruzzu. Se pa najdejo nekateri duhovniki, ki precejajo komarje, ko pravijo, kako lahko papež dovoli mašo na veliki petek... Tu je po mojem papež spet šel naproti svojim ovcam v Abruzzu, čeprav prek odposlanca, poleg tega pa naj se taki duhovniki grejo poučiti v učbenik o ustavnem pravu Cerkve...

Lojze Potočnik pravi ...

Potres ne pozna časov. Udari in pride iznenada. Samo mi ljudje se omejujemo na čas in normative. Mrtve je bilo treba dostojno pokopati. Ljudje v Abruzzih so doživeli Veliki petek na dan potresa. Ali jih ne razumemo ? Kaj bi se zgodilo, če bi takšen potres doživelo naše glavno mesto? Samo Bog ve, kdaj pride njegov čas. Streznimo se. Lep članek Aljoša.