sreda, 1. april 2009

Maščevanje britanskih varčevalcev pogoltnemu bančniku

Našel sem zanimiv članek. Opisuje kako so se jezni bančni uporabniki in varčevalci odločili, da gospodarski kriminal in požrešnost bosta dobila nek "simbolični" epilog. Ne gre niti toliko za epilog kakor za neko zadoščenje ali katarzo. Mislim, da to ni pravi način reševanja težav ampak nakazuje smer, da taka kriminalna dejanja (za to gre) ne smejo ostati nekaznovana. Morda še namig: če že imamo mednarodno sodišče za vojne zločine, zakaj ne bi imeli še mednarodno sodišče za finančna in gospodarska kriminalna dejanja?


(Iz: Novice.Dnevnik.Si)

Edinburgh - Opeharjenim britanskim varčevalcem je očitno prekipelo, saj se je nekaj neznancev spravilo nad domovanje nedavno upokojenega bankirja, sira Freda Goodwina. Vdrli so na njegovo veliko posestvo nedaleč od Edinburga, razbili nekaj oken na domovanju in se znesli nad črnim mercedesom, parkiranim pred hišo.

Odgovornost je prevzela organizacija Šefi bank so kriminalci, ki razjarjenim varčevalcem, ki so v hudi finančni krizi izgubili privarčevana sredstva za boljšo pokojnino in zdravstvene storitve, priporoča: "Če vas v tej recesijski zimi zebe, zažgite bankirja na grmadi!"

To pa ni bil prvi primer napada na Goodwina, ki je vodil Royal Bank of Scotland, in člane njegove družine. Njega zmerjajo v medijih, otroke so v šoli napadli sošolci, čeprav gre za zasebno šolo, ki jo obiskujejo otroci bogatih družin, ženo pa zmerjajo na cesti sosedje. Zato je napovedal selitev celo v Južnoafriško republiko.

Tisto, kar pekli javnost, je podatek, da se je Goodwin upokojil s 700.000 funti pokojnine na leto, za seboj pa je pustil banko, ki jo je pred popolnim propadom rešila država z vložkom 37 milijard funtov. Na očitke, da je njegovo početje nemoralno, Goodwin preprosto odgovarja, da je tako zapisano v njegovi pogodbi, pogodba pa je - zakon.

Pred samo sedmimi leti je bil Goodwin hvaljen kot eden od najsposobnejših bankirjev mlajše generacije, dobil je tudi vzdevek Bančni Atila, ki mu je uspelo Royal Bank of Scotland spremeniti iz lokalne banke v enega od glavnih akterjev v bančnem svetu. Povečal je učinkovitost banke in njene dobičke, toda, kot se je pokazalo v začetku leta 2008, je bila vrsta nekoč hvaljenih poslov pravzaprav izjemno tvegano početje. Mogočna institucija je bila v resnici krhka in ranljiva, z začetkom krize pa so investicije začele padati kot domine.


... in to ni prvoaprilska šala!

3 komentarji:

Lojze Potočnik pravi ...

Če so na zahodu debelo gledali mitingaše v Srbiji pred dvajsetimi leti, imajo sedaj to doma. Kar so servirali ostalemu svetu, sedaj dobivajo kot bumerang nazaj.
Revija TIME je naredila seznam krivcev za gospodarsko krizo, od bankirjev do politikov, po glasovanju bravcev. Zanimivo je to prebrati. Škoda da tudi pri nas ne narede takšnega seznama ? Pri nas je mnogo ljudi zaslepljenih in ustrahovanih.
Včeraj sem bil na obisku pri sorodnikih v Škofji Loki. Žalostno, že več mesecev delavci LTH ne dobijo plače ? Kako to ? Saj so delali pošteno ? Njihovi nadrejeni pa so v SD in LDS-u ? Mar ni to zgodba o uspehu ?
Na zadnje mi je rekel stric, da so lahko zadovoljni, da vsaj hrano lahko pridelajo doma. Vsaj tako so lahko neodvisni od oblasti.
Zanimiv članek si dobil Aljoša, hvala.

Andrej Vončina (voncio83@gmail.com) pravi ...

Zanimivo. Podobno bogati odpravnini bivšemu prvemu možu NLB, a vseeno vsako leto toliko. Morda bi bilo dobro, če bi ne bil tako poln samega sebe in napuhnjen ter bi se vsaj opravičil in se skušal nekako oddolžiti, a vemo, da je neko moralno početje težko pričakovati od nekoga, ki ima polno rit. Žal pa ni ta šef tisti, nad katerega bi se morali spraviti razjarenci.

Aljoša pravi ...

@ Andrej Vončina:
Ena stara iz NLBja ... po novem 1.000.000 € ni več en milijon evrov ampak bolj preprosto ... en Kramar. Da, tudi pri nas so taki primeri.