petek, 14. november 2008

Muslimanske nišane so popacali s srbskimi simboli

(v: Delo, Bl. M., čet, 13.11.2008 07:39)

Log pod Mangartom - Za zdaj še neznani storilci so prejšnji teden na šestih mestih od Solkana pa do Loga pod Mangartom z vandalsko-nacionalistično akcijo oskrunili pomnike in spomenike prve svetovne vojne. Nacionalno sovraštvo je bilo usmerjeno proti Slovencem, Hrvatom, Italijanom, Avstrijcem in muslimanom. Zadnji so bili tarča nacionalnega sovraštva še posebej na pokopališču v Logu pod Mangartom, kjer so svetu nedorasli posamezniki nišane popisali s srbskimi simboli. Odgovorni za grobove in spomenike so dejanja obsodili in tudi očistili, medtem ko storilce išče policija.


Akcijo, vredno vse obsodbe, so storilci opravili prav v dneh, ko celotna Evropa praznuje 90. obletnico konca prve svetovne vojne. Na pokopališču avstro-ogrske vojske v Logu pod Mangartom so neznanci 74 nišanov - muslimanskih nagrobnih spomenikov popacali s križem in štirimi črkami s. Upravna enota Tolmin, ki skrbi za pokopališča tujih vojska na svojem ozemlju, je nemudoma začela čistilno akcijo, javnosti pa ni hotela obveščati, češ da si vandali ne zaslužijo medijske pozornosti.


»Vsi normalni ljudje obsojajo to, kar se je zgodilo,« je poudaril ljubljanski mufti Nedžad Grabus in se zahvalil upravni enoti za hitro posredovanje ter dodal, »o toleranci moramo vedno več govoriti. Ta dogodek je priložnost, da sporočimo ljudem, ki ne razumejo, kaj je spoštovanje drugačnih vrednot, da nimajo prihodnosti. Tu smo zato, da spoštujemo drug drugega. Vandalizem nikoli ni bila odlika evropske civilizacije.«


- - -


Zakaj omenjeni članek? Ker je pisanje tako polno sočustvovanja in pietete, da sem ostal skoraj šokiran. Da ne bo pomote: taka vandalska dejanja obsojam brez pogojev. Nizkotno ravnanje teh oseb je zaskrbljujoč pokazatelj nestrpnosti naše družbe, pomanjkljive vzgoje do drugačnih, siromašenje kulturne identitete in žalitev verske pripadnosti. Storilci morajo biti kaznovani.


Toda k temu bi še dodal to, da ko je bil križ v Strunjanu zažgan je bilo povsod brati »v imenu umetnosti« in da Cerkev ne razume sodobne govorice. Satanistični simboli na dveh cerkvah so bili samo »poškodba umetnine« in vse se je končalo, da se spet oglaša ta sitna Cerkev.


Zakaj ljudje nismo sposobni celostnega spoštovanja do verske identitete? Zakaj se tako hitro deli verski prostor na »naše« in »njihove«? Zakaj imajo manjšinske verske skupnosti in Cerkve večjo medijsko naklonjenost kakor večje?

7 komentarjev:

Kaplan Marko pravi ...

Pridružujem se tvojemu mnenju - tako v prvem kot tudi drugem primeru. Kaj pa vem. Morda bo moralo najprej v brezna in jame spet popadati toliko in toliko ljudi, ki bodo stali za svojim KRŠČANSKIM prepričanjem, da bomo spet lahko spoštovali svoje korenine. Saj smo majhni, pa v velikih oblekah. Težko je razumeti. Ma ... Naj se sliši še tako čudno: nestrpnost do tujega je še nekako razumljiva. Ne razumem pa, kako si lahko nestrpen do tega, iz česar si zrasel. Kot bi si žagal vejo, na kateri sediš ---

kosoblejka pravi ...

Jah, z veseljem se strinjam s tabo...
to je pač samo stvar zgodovine naše države in v tem oziru novinarjev - prav v tej sferi se namreč najbolj kaže zapuščina "prejšnjega sistema"... in ja, to gre tudi meni že rahlo na živce, da v javnost (razen prek bloga) seveda ne moreš poslati svojega mnenja v tem smislu kot si ga ti - ker če vpleteš Cerkev..

Ampak to so pač šole novinarjev, zato tudi, recimo, ne morem več gledat TV dnevnikov ali brat novic... ker se grejo vsi neko kvazi objektivnost v katero ti podturijo kaj si moraš o zadevi mislit. Če že prav iz tega razloga izberem trače - za njih vsi vemo, da niso resnični... Ala bloge, ker ne predstavljajo mnenja vseh ljudi, ampak blogerja... ne vem, meni to več pomeni. Zarad mene bi novinarski poklic lahko ukinili...grrrr

Lojze Potočnik pravi ...

Je pač tako, da je v naši državi sedaj bolj aktualna sestava sanjske vlade gospoda Boruta Pahorja. To, da srbske simbole zlorabljajo je pa lahko znak, da za tem stoji dobro organizirana skupina Naših ljudi (Slovencev?). Če so to levičarski teroristi je to znak, kakšno spoštovanje ima naša tranzicijska levica do zzgodovine na lastnih tleh. Jaz lahko povem iz lastne izkušnje o prikritem grobišču blizu mojega doma. Tam so pomorjeni nemški vojaki, civilisti (tudi iz Črnega Vrha nad Idrijo), pa se o tem ne sme govoriti. Ko sem to enkrat javno izjavil sem dobil telefonske grožnje. Tudi s strani borcev in policistov. Potem si pa zamislite kakšno anarhijo imamo na oblasti. Kar je nenormalno in nemoralno je FANCY? Je to res??????

Aljoša pravi ...

Hvala za mnenja. No, da bi ukinili novinarstvo sem malo skeptičen: ljudje bi ostali brez informacij ... in jaz brez službe! :)

Da ne skrenemo predaleč, se želim vrniti k članku oz. odnosu do verskih skupnosti. Še vedno me daje vprašanje: "Zakaj se tako hitro deli verski prostor na »naše« in »njihove«?"

Ljudje tako radi govorijo o ustavni ločenosti med vero in državo ... a islam ni vera?

Lojze Potočnik pravi ...

Seveda je islam vera v enega Boga. Pred kratkim je bil v Vatikanu islamsko-krščanski dialog. takšno nestrpnost širijo ljudje, ki samo na zunaj verujejo on molijo. Gospod profesor dr.Drago Ocvirk bi rekel: "Spoznanje več, predsodek manj."

Lojze Potočnik pravi ...

To reklamiranje manjšinskih verskih skupnosti in sovraštvo do velikih je pa po mojem mnenju interes liberalno-anarhističnih skupin (LDS,SD,SNS). V ozadju pa je kapital nodobnih ameriških sekt, ki so pripravljene dati mnogo denarja in podkupiti naše medijske urednike.Ta pokvarjen liberalizem in modenizem ima strah v kristjanih. Kjer je le mogoče dajati komentarje, moramo biti kristjani aktivni in oznanjati tudi preko modernih sredstvih. Brez anarhije se oni izgube, in se tega zelo dobro zavedajo. Zato so dobro organizirani in spletkarijo tudi med laiki in kleriki. Samo opazujte in boste videli. Tukaj v moji občini v Žireh so tako vidni primeri, da ne smem poimensko določiti, ker bi me lahko tožili.Aljoša, le poguma in vztrajnosti imej. Lep pozdrav.

Andrej Vončina (voncio83@gmail.com) pravi ...

Tudi sam se pridružujem tem dobrim mnenjem. Res je zanimivo, kako v ospredju so vsi drugačni, nihilistično in, po mojem mnenju, samomorilsko (no, tudi po Markotovo), pa se odpovedujemo svojim vrednotam in koreninam.

Bi pa še dodal to, kar prof. Košir stalno ponavlja - da je treba slišati kak glas z laiške strani, s strani vernikov. Ti se premalo angažirajo in zavzemajo za svoje vrednote in potem zgleda, da je to le stvar duhovnikov. Temu svetu je treba pokazati, da kristjani smo prisotni.