ponedeljek, 24. november 2008

Juhu-hu!

Nova vlada! Zapadel nov sneg, dobili smo novo vlado in novi ministri so prevzeli delavna mesta. Veseli kakor otroci novega paketa dostavljenega pred našimi vrati, odpiramo papir in … tukaj lahko nadaljuje vsak sam, da ne bo preveč politike na tej tržnici. A nova oblast pomeni veliko obljub. Napoleon je zapisal: »Da bi držali besedo, je najboljše, da je nikoli ne damo«. Modro kajne?

Napoleon, kljub neslavnemu koncu, je bil moder človek. Morda je vedel, da vsaka obljuba ima nek namen in s tem pokrije pravo sporočilo. O modrosti je veliko napisanega v Svetem pismu. Tam je njeno pravo sporočilo; sam pa raje ne upam kaj več o njej pisati, saj Paul Ernest je dejal, »da o modrosti najraje govorijo tepci, o vrlinah pa zločinci«.

Program vladanja je napisan, podpisan in podčrtan. Cilji so zastavljeni ... uf, da se ne zgodijo besede francoskega misleca: »v politiki je rezultat skoraj vedno drugačen, kot so predvidevali«. Silno neprijeten konec. A žal, vsem vladarjem skupen. In če ostanemo pri Francozih, je tudi Paul Valery vedel, da »oblast brez zlorabe izgubi svoj čar«. V mali podalpski deželici mislim, da nismo temu izjema. Morda so tudi cilji v tistem paketu pred našimi vrati.


Ali že kdo trka? Tok – tok – tok! Ropota! Hm, postaja moteče … odmeva … kakor jesenske buče ali prazne glave. Pri slednjih pa je tako, da slej ko prej splavajo na površje – ali na oblast!

3 komentarji:

Andrej Vončina (voncio83@gmail.com) pravi ...

Ja, zanimivo razmišljanje z zanimivimi citati. Opazil sem, da so praktično vsi strokovnjaki zadržani in čakajo na rezultate. Tudi sam se jim pridružujem. Po njih delih jih bomo spoznali, mar ne. Če bodo delali dobro, dialoško, ohranjali kar je dobrega, potem se nam ne nadeja nič slabega. Pravzaprav se nam nič takega ne nadeja niti v nasprotnem primeru, ampak se lahko vladi sami, mi bomo le imeli opravka s kakimi volitvami več. Upam seveda, da ne bo prišlo do takega scenarija.

Aljoša pravi ...

Svoje mnenje o tej temi sem napisal še v tisti trilogiji "Velika skepsa". In ostajam skeptičen oz. dvomljiv. Razlogi ostajajo isti. Težko me prepriča nekdo, ki je dolga leta tolkel po demokraciji in se zdaj progalaša za njenega varuha.

Da ne bo pomote, nobena vlada ni 100% ali najboljša. Vendar so neke stvari, ki si načelno nasprotujejo.

Kakor Andrej, tudi sam pričakujem prve rezultate. Naj ministri sami napišejo svojo vizitko ...

Urška pravi ...

S da ti pustim kak komentar, ko si mi ti že dva :). No, politika mi ne diši kaj preveč in priznam, da se za ministre še nisem kaj zelo zanimala. Bo še čas za to, ko bom poslušala o njihovem delu dan za dnem. Kar bo, bo...
Sem se pa zelo razveselila snega...kar hodila in hodila bi med snežinkami, ki mi poplesujejo nad mano in se končno usedejo name ali na tla. :)