petek, 27. junij 2008

Na avtocestnem križu ostale vrzeli kljub obljubam vlade

Kmalu promet skozi šentviški predor, a brez priključka z notranjske smeri

(v: Delo, Aleš Stergar, čet, 26.06.2008 07:08)

Ljubljana - V ponedeljek je Dars odprl za promet 5,5 kilometra dolg odsek dolenjske avtoceste med Lešnico in Kronovim, prihodnji torek prihaja skupaj z avtocestnimi nalepkami na vrsto s polletno zamudo za petdeset metrov daljši odsek med Šentvidom in Kosezami s šentviškim predorom, ki je za zdaj brez priključkov na Celovško z notranjske strani. Zamude so tudi na drugih odsekih. Za volilno leto je vlada Janeza Janše ob nastopu obljubljala dokončanje avtocestnega križa, zdaj pa kaže, da bo na njem vendarle še nekaj škrbin.

Nedokončani bodo ostali odseki na Dolenjskem in Gorenjskem, opozoriti je treba, da niti avtocesta A 1 Koper-Šentilj še ni dokončana. V Mariboru namreč manjka 10,5-kilometrski odsek Pesnica-Slivnica, ki bi ga po sedanjih napovedih dokončali na pomlad 2009, njegova odsotnost pa povzroča Mariborčanom in drugim voznikom nemalo težav, ki so primerljive s tistimi na Celovški v Ljubljani. Skupno bo menda Dars letos odprl za promet 80 kilometrov štiripasovnih avtocest, 11 kilometrov hitrih cest ter 3,1 kilometra navezovalne ceste.

Večino pomurskega kraka bi odprli za promet do konca leta, najprej je promet pred tedni stekel med Pesnico (pri Mariboru) in Lenartom. Pomurci so se šele pred kratkim sprijaznili z obrazložitvijo, da nedograjene ceste še niso tako utrjene, da bi jih bilo mogoče odpreti za promet že do konca poletja, kar bi zanesljivo ustrezalo tudi vladi, saj so 22. septembra na vrsti parlamentarne volitve. Posamezne odseke bodo kljub temu odprli še letos, torej v bistvu prej, kot je bilo sprva obljubljeno. Avgusta naj bi promet stekel od Beltincev prek Lendave do Pinc in decembra od Lenarta prek Spodnje Senarske do Cegotincev.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Prilagam članek iz Dela in dodajam nekaj osebnih razmišljanj na napisano. Osebno mislim, da je članek strankarsko obarvan in jasno kaže na predvolilno ozračje, ki se pri nas segreva kakor beton na Izolski plaži.

Avtor izpušča nekaj temeljnih dejstev:
1) Zamuda pri gradnji avtocest ne more biti krivda vlade; v štiriletnem mandatu desnosredinske koalicije proti trinajstim levosredinske koalicije, je ne mogoče uresničiti vse projekte. Trenutna vlada zamuja pri obljubah v nekaj tednih ali mesecih na pram letom, ki so minevala...

2) Avtor izpušča skupni imenovalec gradnje avtocest, onkološkega inštituta, pediatrične klinike in drugih velikih infrastruktur v državi: SCT in politika tajkunov. Veliki zidarji (pisano z malo ali veliko je stvar lastne interpretacije) v naši državi vedrijo in oblačijo veliko dlje časa kakor katerakoli vlada.

3) Pri pisanju je avtor izpustil omembo odseka med Razdrtim in Vipavo. Pomemben za povezavo med Novo Gorico in Ljubljano.

4) Novinar odšteva dneve vladi in išče pod prstom kaj je še izpuščeno medtem ko župani nekaterih velikih mest obljubljajo osnovne infrastrukture in pomembne projekte več kot tri leta brez sadov.

5) Članek je deljen na tri odstavke. Od tega v prvi polovici prvega najdemo opis dela vlade za gradnjo avtocest, v ostalih treh pa opis nedokončanih traktov.

4 komentarji:

Andrej Vončina (voncio83@gmail.com) pravi ...

Teh strankarsko obarvanih stvari najdemo nič koliko. Nihče noče govoriti, kaj je ta vlada naredila, saj je naredila veliko, v primerjavi s prejšnjimi grelniki stolčkov. Tako hitrega razvoja kot je pod to vlado, prej ni bilo. Poleg tega je zelo težko nekaj uresničiti - četudi veš in čutiš, da je izvedljivo, če ti opozicija in pribočniki stalno mečejo polena pod noge. Mnogokrat se ljudje pri obljubah tudi zanesemo na odgovorne sodelavce, ki se nato izkažejo za precej neodgovorne in za nedelavce. Če že kaj naredijo, je za njihov lastni interes.

Aljoša pravi ...

... podobno kakor v Ezopovi basni o volu in muhi. Vol je oral od zore do mraka, muha pa je sedela na njegovem hrbtu. Ob koncu dneva je muha dejala: "danes SVA končala z delom".

Anonimni pravi ...

No, s tem se ne bi najbolj strinjal.
Avtor sicer res okrca vlado, vendar kartako hvaliti vlado vsepovprek pa nima smisla - najsibodi je to leva ali desna vlada, siva ali kodarlajsasta.
Vsaka vlada dela, vsaka dela napake - prav je, da mediji nanje opozarjajo; žalostno pa je, da mediji "šinfajo" po vladi tej ali oni. Žal si je ta vlada ta šinf zakuhala sama, s tem ko je skušala slovenijo narediti bolj "sproščeno". Lekcije, da se z mediji ne igra pač ni vzela, kar je posledično vodilo do tega, da so jo prav "njeni" mediji začeli trgati.

Mislim, da je ravno to moralni nauk za vse nas - ne igrajmo se z zadevami, ki se lahko domala hitro obrnejo proti nam ... tako v posvetnem življenju, kot tudi v cerkvi.

Aljoša pravi ...

V priloženem članku - in v mnogih drugih - zasledimo splošno sprejeto pisanje/govorjenje "vlada Janeza Janše" ali "Janševa vlada". To je napaka. Vlada je samo ena in to je vlada RS ali slovenska vlada. Res je žalostno, da mediji šinfajo po katerikoli vladi. Mislim, da gre politikom dolžno spoštovanje, če ne do dela pa vsaj do tega, da so pripravljeni postavit svoj obraz in ime tako rekoč na prodaj javnosti.

Težko razumem zadnji odstavek v povezavi s kontekstom objave in komentarja.