ponedeljek, 17. maj 2010

You Tube - 5. obletnica


Skoraj neopazno in v zatišju mineva peta obletnica enega najbolj obiskanih (če že ne najbolj obiskanega) spletnih portalov. You Tube praznuje pet let! Na današnji dan, 17. maja 2005, so Američani Chad Hurley, Steve Chen in Jawed Karim "zalaufali" You Tube. V tem času delovanja si je izboril prostor v družbi, kakršnega imajo le veliki izdelki oz. zgodovinske blagovne znamke. Mislim, da danes nihče več ne potrebuje razlage kaj je You Tube ali njegova preprosta kratica YT.

Postal je sinonim za eno največjih zbirk video vsebin, ki so dostopne tako rekoč vsakemu, ki ima spletno povezavo. Posnetke najdemo bodisi na zasebnih spletnih straneh bodisi na uradnih portalih televizij, časopisov, ustanov ... Preko dve milijardi dnevnih obiskov posnetkov popeljejo  spletne mornarje tako rekoč povsod: od znanosti do zabave in glasbe preko vsakdanjih prizorov iz celotnega sveta. 

Globalna platforma je s svojo dostopnostjo in širokim krogom uporabnikov okužila ne samo mlade, ampak tudi proizvajalce telefonov, digitalnih kamer, računalnikov ... In tako danes nosimo v žepu cel svet, ker če ne vidiš takoj zadnjega videoclipa najpopularnejše skupine, si že za v muzej.

Ni komentarjev: