ponedeljek, 10. maj 2010

München v sliki

Danes pa obljubljene slike iz Münchna. Bavarska prestolnica je vsekakor vredna ogleda, ker nam je relativno blizu (slabih 5 ur z avtom) in se ne bohoti s pretiranimi cenami. Mesto je zgledno urejeno, javni prevoz pa nadpovprečno učinkovit. Poleg podzemne železnice po mestu peljejo avtobusi, tramvaji ter primestni vlaki. Vse je čisto in urejeno. Destinacija je mikavna, ker ponuja neskončne možnosti preživetja počitnic. Pivnice - ki jih ne morem in ne smem izpustiti - imajo svoj poseben čar, saj pivu dodata poseben okus ravno njihovo ozračje in okolje.



Zanimiv ogled je Marijina cerkev, ki s čebulastima zvonikoma predstavlja prepoznavno ikono mesta. Notranjost je - po osebnem okusu, seveda - zelo lepa, ker je gotika razpoznavna v čistih linijah. 



Mestno središče ima veliko točk, ki so vredne ogleda, stavbe različnih slogov in zgodovinskih obdobji pa vključuje v "en sam prostor". Staro se združuje z novim, vendar tako, da lahko še vedno ločimo staro in sodobno arhitekturo. Vsak vidnejši objekt se staplja v neko celoto, ki je dovršen sklop arhitekturnih posebnosti. 
 

Eden od biserov mesta je znameniti tehniški muzej oz. Deutsches Museum. Temu hramu tehnike, napredka, izumov, razvoja in tehnologije velja nameniti vsaj (en) cel dan.



Muzej odpre ob 9h in zapre ob 17h ... z dobro kondicijo, hitrim korakom in kratkimi počitki se da veliko videt. Za ogled je polna cena (samo) 8 €, kar nedvomno predstavlja pravično plačilo tako ugledni zbirki. Slednja se ponaša s približno 28.000 eksponati in zajema skoraj vsa področja človeških izumov. Oddelki gredo od pomorstva do medicine, od letalstva do nano tehnologij, rudarstva, okolja, robotike, papirja in tiska, fotografije, steklarstva, optike, astronomije, geodezije, živilske tehnologije ... in ja, še bi lahko našteval. 




Muzej je ogromen. Šest nadstropji čudenja, interaktivnega obiska (razni gumbki, eksperimenti in ročke so še dodatno popestrile obisk) in spoznavanja. 



Všeč so mi bili napisi pod predmeti in predstavitveni panoji, ki so ponujali dobre razlage, da so strokovnost združile s poučnim. Nepogrešljiv eksponat je Faucaultovo nihalo:



Pa starodobniki:


In celo ladijski bat. A bi lahko bil še od česa drugega?


Kopije vesoljskih vozil, astronavt v vesolju in makete raket so bili najbolj oblegani predmeti.
 


 
Toda če ne bi bilo Gutenberga, kdo ve, ali bi danes lahko brali o Münchnu na tem spletnem dnevniku. 


 
... da tudi prava(!) letala so noter ... 


... in prava mini tovarna opek, ki jih prijazen gospod pred obiskovalci zmesi, oblikuje in speče.



 Skratka, kraj vreden ogleda!


München je privlačno in prijazno mesto, ki poleg bogate turistične ponudbe prinaša obiskovalcem neštete možnosti odkrivanja tehniške zgodovine zahodnega sveta in Evrope.

2 komentarja:

kosoblejka pravi ...

Na kratko: Marijini cerkev (gotika je rejs carska), tehnični muzej in pivnice... Kolk časa si pa bil tam? :P

Aljoša pravi ...

Koliko časa? Dovolj, da sem okusil Münchenski duh :) :) Ah, bil sem čez vikend :/ kar je bistveno premalo, da bi lahko šel še v BMW muzej, Olimpiapark, Alianz Arena ... Vsekakor pa se tja vrnem, ker je super.

In po mestu se da najdet kar nekaj gotike.