nedelja, 23. maj 2010

Evro: kaj naj z njim?

Svetovni finančni trgi in evropska skupna valuta doživljajo zaskrbljujočo krizo. Ne samo Grčija, ampak celotna Evropa prestaja zahtevno obdobje. Zdi se, da so skupni cilji in ideali splahneli ob prvem resnejšem dvomu in nekateri se celo sprašujejo, kaj naj počnemo z evrom.

Redno spremljam osebno spletno stran italijanskega politika Romana Prodija, ki je bil predsednik Evropske komisije v času, ko je Slovenija vstopala v EU in kasneje predsednik italijanske vlade. Kot svetovno (pri)znani ekonomist je v svojem aktivnem političnem delovanju izpostavil moč in vlogo evra. Pred kratkim je v intervjuju, ki ga najdete na tem spletnem mestu, spregovoril o pomenu skupne valute za nastop Evrope na mednarodnih finančnih trgih in kot strateški adut v partnerstvu s Kitajsko.

Prezadolženost držav, finančna kriza in negativne številke na borzah vsekakor niso spodbudne za našo prihodnost, ampak ravno sedaj je čas, ko moramo razmišljati Evropsko - združevalno. Mislim, da so Prodijeve besede v marsičem spodbudne in pomenljive.

Ni komentarjev: