torek, 18. maj 2010

Veliko ime za velik objekt - Stožice

Športni center v Ljubljanskih Stožicah potrebuje ime. In Slovenci znamo iz te preproste potrebe narediti veliko umetnost, ki razdvoji celoten narod. Da, ideologija se primeša k politiki, ki tišči v gospodarstvo in šport in vsakdanja življenja. Ne bi se vtikal v to zadevo, če ne bi šlo za enega večjih gradbenih podvigov v državi, ki bo (najbrž) v naslednjih desetletjih  prizorišče skoraj vseh pomembnejših množičnih dogodkov. Zgodi pa se, da ime nekega stadiona postane nov boleč žulj nacionalne politike. Kako? Tako!

Ko preberete članek opazite, da hočejo mestni veljaki v Ljubljani dati ime stadionu po osebi, ki je močno navijala za Titovo cesto (leta 2010!) in s športom nima kaj veliko veze. Kako torej poimenovati osrednji športi objekt v RS?

Poigral sem se z domišljijo in tako je nastalo nekaj predlogov.

a) Arena/Stadion/Center Sava. Glede na neposredno bližino najdaljše slovenske reke, ki povezuje širok geografski prostor, bi bila taka izbira zanimiva, ideološko popolnoma nevtralna in tudi tujcem preprosto izgovorljiva. Reka Sava izvira pri nas in s tem bi ovrednotili nacionalni simbol in ga povezali s športom, kulturo, prireditvami ... Dodatno bi oplemenitili naš teritorij in ga "ponudili" tudi tujcem. Morda lahko pride do nerodnosti, ker nekaj ki "diši" po Savi že obstaja v Beogradu.

b) Arena/Stadion/Center Alpe-Jadran. Pogled iz Stožic sega neposredno k Alpam in v veličastnem ter slikovitem okvirju visokih vrhov bi tudi športni dogodki dobil drugačen scenarij. Ljubljana je na pol poti med Alpami in Jadranom, kar je uvidel že arhitekt Plečnik, saj v svojih delih nakazuje na to geografsko bližino in kombinacijo. Naš družbeni prostor je zaznamovan z alpsko tradicijo in elementi Jadrana, kar bi lahko v tem objektu (simbolično) združili. In če je znana oddaja na televiziji ovira, potem je to dobra šala.

c) Arena/Stadion/Center Gallus. Ok, priznam, da je ta predlog čuden in neobičajno bi bilo dati ime športnemu centru po glasbeniku, vendar kako cenimo enega največjih naših glasbenikov? Sicer pa argument zdrži, če pomislimo, da letališča in drugi podobni centri nosijo prav tako ime po glasbenikih ali vidnih osebnostih.

d) Arena/Stadion/Center Karantanija. Tukaj se ideja navdihuje v globoki preteklosti, ampak sporočilo imena bi bilo, da smo Slovenci iz skupne države zdržali skupaj skozi stoletja. Torej spodbuda našim športnikom, da ko pride čas "boja", morajo igrati kot moštvo. Težava utegne nastati pri severnih sosedih, saj bi lahko poskočili, zaradi simbola, ki se danes nahaja v Avstriji.

e) Arena/Stadion/Center Triglav. Zelo podobno kot pri predlogu b), saj gre za našo najvišjo goro. Ime, ki predstavlja plezanje, zahtevne vzpone in napor ter pogled z vrha omogoča razgled po celi državi. In podobno bi lahko veljalo za sporočilo športnikom. Pomislek pa je, če bi koga spominjalo na zavarovalnico ... in tukaj se začne plačevanje zasoljenih položnic zavarovalnice za odlično reklamo.

f) Arena/Stadion/Center slovenskega športa. Nekoliko bolj "široko" zastavljeno, da ne bi koga izpustili, ampak tako bi se izognili vsem slabim voljam tega sveta. Nobene ideologije, geografije, politike, imen ...

In tukaj se moja produkcija imen skoraj konča. Nekaj je še minornih idej, ampak mislim, da bi morali za tak objekt iskati veličastno, doneče, nacionalno ... ime.  Da, če želimo preiti iz provincialne miselnosti, moramo začeti razmišljati kot suveren narod, ki preko simbolov uveljavlja in ceni svojo identiteto. A si predstavljate, da nekemu velikemu psu (danska doga ali bernardinec) izberete ime kot Fuffy ali Boby ali Bučko ali Piki!?

3 komentarji:

Anonimni pravi ...

Črna luknja

Plujem pravi ...

Zanimiv zapis. Ime je sicer pomembno, se mi pa zdi, da se sčasoma vsi navadimo na vsa imena. :D Tudi za Fluffy pri bernardincu. :)


In pohvala na zapise. Pravi užitek je prebirati besede visoko pismenega moškega. Všečno.

Aljoša pravi ...

@ Anonimni: finančno bo gotovo črna luknja.

@ Plujem: enchanté!

Ja, sej se navadimo tudi na bernardinca Fluffy, vendar je hecno ... in mu vzame tisto robatost, ki jo tak pes ima po naravi.