sreda, 11. februar 2009

Posebni umetniki

In danes? Danes je svetovni dan bolnikov. Nimam kaj dosti napisat o tem ampak med plavanjem v bazenu, sem se spomnil na mojo nono. Brez veze. Ne, nič sentimentalnega, samo spomin. Nona je tista tiha oseba v mojem življenju, ki pomeni stalnico družine. Vedno me pričaka v svojem kotu v kuhinji. Na mali temnorjavi pručki ob njenem vozičku je prostor za vse težave, vprašanja, zgražanja, novosti razočaranja in nore ideje.

Ona posluša. Včasih tudi kaj vpraša in kot pozorna sogovornica ve, kdaj je konec pogovora in kdaj mora dodati nasvet.

Morda ona najbolj izstopa kot lik bolnika, saj skoraj štiri desetletja prenaša multiplosklerozo s pogumom. Mislim, da ni drugačna od mnogih bolnic in bolnikov, ki se z vsakodnevnimi težavami obračajo na zdravnike ali drugačne terapevte. Ravno tukaj je skrivnost: prenašati bolečino. In to je umetnost. Bolnik ni več "breme" družbe ampak umetnik, ki oblikuje družbeno podobo.

Posebne vrste umetniki so tudi zdravniki, medicinske sestre in negovalci, ki prvi pomagajo v zdravstvenih težavah. Ta dan bolnikov - ali kakorkoli ga imenujemo - je dan hvaležnosti: za zdravje in za vse, ki nam zdravje ohranjajo.

Ni komentarjev: