ponedeljek, 9. februar 2009

Dopolnjeno je …

… zemeljsko življenje italijanskega dekleta, Eluane Englaro, ki je danes umrla v Videmski kliniki. Dogajanje okrog te zgodbe smo lahko spremljali preko domačih in še posebej italijanskih medijev. V zadnjih treh dneh je bio-etično vprašanje preraslo v institucionalni spor znotraj države, ki je razdelil Italijo na pol.


Ob tako občutljivem vprašanju, kot je življenje ali smrt pa se ne počutim, da bi odpiral globoke teze.


O evtanaziji lahko se vsak izreče sam. Mislim pa, da to ni bila le evtanazija v pomenu besede (iz grščine "dobra smrt") ampak primer, ko so pustili človeka umreti od lakote in žeje.




Glej, danes sem položil predte življenje in srečo, smrt in nesrečo ...

5 Mz 30, 15


4 komentarji:

Andrej Vončina (voncio83@gmail.com) pravi ...

Kot smo lahko videli, je lahko sama dihala, kar se mi zdi precej pomemben podatek. Ves čas so govorili, kako bi ona tudi sama želela, da jo izklopijo. Kako bi pa oni naj to vedeli? Poleg besednega dvoboja med Cerkvijo in državo, smo videli tudi stalni italijanski dvoboj med desnico in levico, med premierjem in predsednikom. Če te pustijo umreti od žeje in lakote, to zagotovo ni dobra smrt. Če so se že šli to stvar, bi lahko izbrali kaj drugega.

Medicina je šla toliko naprej, da ima dolžnost uporabiti vsa možna sredstva, da ohrani življenja, to je njena moralna dolžnost. Lahko pa bi obstajali takšne izjave, kot jih recimo najdemo v ZDA, da te naj ne oživljajo ipd. v takih primerih bi obstajala kaka moralna dilema manj.

Lojze Potočnik pravi ...

Da se je to zgodilo v državi, ki se im za krščansko. Ne morem verjeti, ampak je res!
Sedaj, ko je ona odšla v večnost, pa da bi se prepirala še politika.
Bio etika je padla. Ona se ni mogla odločati in je bila odvisna od drugih. Bomo videli sedaj, na katero pot bo krenila Italija? Oskrunili so nasvetejše. Spoštovati človeka od spočetja do naravne smrti.
To je bil naklepni umor in ne naravna smrt. Bolnišnica pa bo postala simbol za evtanazijo v Italiji. In to blizu nas!!!

Anonimni pravi ...

Ni vse tako enostavno ...
Se strinjam, da je smrt težka, ampak kaj pa trpljenje staršev in najverjetneje trpljenje Eluane? Se vam mar ne zdi, da bi bilo bolj smiselno, da bi se italijanska država) borila bolj za mir na svojem jugu, kjer lahko pred gotovo smrtjo rešijo tisoče otrok? ampak ne, to jih ne briga, ker se tu ne dela politika ...

Aljoša pravi ...

O politiki bi dodal to, da smo v teh dneh bili priče, kako hitro se lahko sprejme zakon, samo če je volja. Celom mimo Predsednika ali Ustave!

Evtanazija ni lahko vprašanje. Tukaj igra ključno vprašanje vest posameznika. Osebno gledam na življenje kot nekaj, kar ni privat last "človeka" ampak ima Nekdo eklsuzivno pravico - seveda versko obarvan pogled.