nedelja, 8. februar 2009

Naslednji korak: himna s črevesnimi plini

Včeraj zvečer me je klicala mama. Poleg obnove vremenskega stanja mi je hitela povedati, da se v osrednjem slovenskem kulturnem hramu ljudje grdo obnašajo. No ja, kaj pa če je slabo razumela … Potožila je, da ljudje mečejo torto po odru, čofotajo po vodi, se polivajo s penino in nič kaj hujšega kot to: spahujejo se v mikrofon.


Pomislil sem, da če je Predsednik Republike v dvorani, kaj takega gotovo ni možno. Odšel sem spat in se danes priklopil na internetni brskalnik. Poiščem posnetek oddaje in … groza! Vse je res! Mama je imela prav!


Na odru je bil nek plitek bazenček z vodo po katerem prideta dva znana slovenska igralca. Nosita mizo s torto, penino, krožniki in nožem. Hitro nasekata torto, nalijeta penino in nato se začne visoka kultura … Sprva se obmetavata s torto, nato polivata s penino – ob spremljavi harmonikarja – dokler ne stopita do mikrofona na koncu odra. Tam dosežeta višek – višek svoje neumnosti: eden od igralcev glasno rigne v mikrofon! Sledi prisiljeno dretje, pardon, petje.


Posnetek te obscene predstave si lahko ogledate na linku, ki je priložen zgornjemu delu besedila. Da, bila je obscena predstava! Pa ne zato, ker bi bil sam tako popoln, da teh stvari ne bi nikoli počel ali da bi se mi gnusile. Ljudska kultura lahko veliko prenese – vsekakor pa ne, osrednja slovesnost pred kulturnim praznikom.


Gnusi se mi to, da je šlo, Bog sam ve, koliko denarja za tako neumnost. Kdor je to režiral, izvajal, podpiral in sodeloval bi ga lahko bilo sram. Ponižali so kulturni praznik, osmešili Predsednika Republike in ostale predstavnike Države, ugledne goste, razvrednotili pomen predstave in nagrad. Mislim, da spahovanje na odru prerašča pojme še tako sodobne kulture in umetniškega izražanja.


To pomeni, da odslej lahko sproščamo gastrične in črevesne mišice kjerkoli … pred Predsednikom Republike ali v trgovini. In če kaj zaropota, samo dodamo »v imenu kulture!« pa smo rešeni!? Ne samo, da nam je oproščeno, ampak smo celo »moderni«. Naslednji visoko-kulturni korak bo morda to, da bodo najeli cel pevski zbor, ki bo izvedel narodno himno z izločanjem plinov iz črevesja … ali bodo z riganjem postavili na odere celo opero.


… ne mama, nisi čudna! S tabo je vse v redu. Slovenci postajamo senzibilni na gastro-črevesno akustiko!

1 komentar:

Lojze Potočnik pravi ...

Nisem gledal proslave zvečer. Je pa res čudno, da naši vrhunski igralci in umetniki oponašajo opice iz Živalskega vrta. Bolje bi bilo, da bi snemali opice, kot pa takšno predstavljanje "v imenu umetnosti". Še kakšna vaška igra bi bila boljša.
Lepo nedeljo ti želim.