nedelja, 22. februar 2009

Črna gora bo Sloveniji poklonila podmornico

Diverzantska podmornica z dolžino 18,8 metra

[V: Delo (na: www.delo.si) Ju.A./STA, ned, 22.02.2009 20:21]

Podgorica - Črna gora bo Sloveniji poklonila eno izmed podmornic, ki je bila nekdaj del flote jugoslovanske mornarice. Pristojni slovenski organi naj bi se ob tem že odločili, da bodo črnogorsko darilo postavili v Tehniški muzej v Bistri pri Vrhniki.

Kot je ob tem povedal črnogorski viceadmiral Dragan Samardžić, Črna gora trenutno razpolaga s štirimi podmornicami tipa "una", vse štiri pa naj bi se v prihodnje znašle med muzejskimi eksponati. Tako kot Sloveniji, naj bi črnogorske oblasti po eno podmornico poklonile tudi Hrvaški in Srbiji.

Gre za manjše diverzantske podmornice, dolge 18,8 metra, široke 2,7 metra in visoke 3,4 metra, ki so bile za potrebe jugoslovanske vojne mornarice zgrajene v osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

- * -
*

Ob branju tega članka sem se nasmehnil, zato ga ponujam na mali miselni tržnici. Zanimivo, da v času krize, gremo jemat nek muzejski artefakt. Ko se politiki grdo spogledujejo z južnimi sosedi, jemljemo še bolj južna darila in ko razmišljamo o Evropi, nabiramo JLA spominke.

2 komentarja:

Andrej Vončina (voncio83@gmail.com) pravi ...

Šenkan'mu konju se ne gleda v zobe. Bo zanimiv eksponat v tehniškem muzeju, kot jih je kar veliko, recimo tudi Titova vozila ipd. Ostala vozila pa najdemo v Pivki in je kar zanimiva zadeva, pa še kej druzga zvemo o strateški pomembnosti tega področja.

Eni dvigajo cel halo glede teh reči s Hrvaško, kot vedno! Hrvaška bo v EU, če bomo mi hoteli ali ne, ker so drugi tako sklenili, ker imajo tam svoje interese in vložen kapital. S tem oviranjem si sami sebi delamo škodo in nič drugega.

Lojze Potočnik pravi ...

Res je to, da so najlepše vile in kotičke v Istri pokupili Avstrijci, Nemci in Italijani (ti imajo celo denar iz državne blagajne, ezuli). Kaj moremo? Denar je sveta vladar???