petek, 8. januar 2010

Veliki brat št. 1

Torej, drage obiskovalke in obiskovalci Male miselne tržnice ... kako se počutite v teh zimskih dneh? Radosno? Osamljeno? Praznično?

Nič hudega če se kdaj počutite osamljene, vedite, da to vsekakor niste. Vedno je nekdo ob nas ... ali nad nami. Gre za najbolj razširjen, poznan in uporabljen spletni iskalnik, ki že dolgo časa ni več samo brskalnik spletnih strani, ampak je postal universum zase. Kozmos. Gre za vsemogočni Google, ki nam "lajša" hude življenjske stistke, rešuje dileme, odgovarja na najbolj banalna vprašanja, odkriva najboljše in najbolj bizarne spletne strani od Azije, do osebnega bloga vaše melanholične sosede.

Iz preprostega algoritma, ki se je rodil v neki ameriški garaži, morda bolj po naključju kot kaj drugega, je postal dominator spleta. In - pošteno povedano - našega življenja.

Kako? Nekako tako:




Morda gre samo za teorijo velike zarote ... ali je nekaj res. Vsekakor pa tega bloga ne bi bilo - in vaših cenjenih komentarjev - brez Velikega Googla. Torej?


4 komentarji:

kosoblejka pravi ...

:)
tudi internet ni sam dobro, pa sej to že smo sumili že prej, kej nje?
Je pa vseeno grozno, ko so sumi potrjeni.

Aljoša pravi ...

@ Kosoblejka: Vsekakor pa ni samo Google zbiralec podatkov. Tega je ogromno - sicer v manjši meri.

Pojavi pa se drugo vprašanje: ali lahko brez tega - Googla, internetne tehnologije, spletnih računov ... - lahko sploh še živimo?

Lojze Potočnik pravi ...

To vprašanje sipa dobro zastavil! Z internetno tehnologijo smo se razvadili. Pozabili smo na gibanje in osebne odnose. Vse več sedimo in komuniciramo po spleti.
Ni samo Google Big Brother. Menda te celo lahko satelitsko izsledijo, določijo mesto kje se nahajaš, tudi če imaš odklopljen mobi GSM!
Pa smo tam v deželi Orwela 1984. Zanimiva knjiga.
Lp

kosoblejka pravi ...

Jeah... lepo bibiloživeti breztehnologije...ampak v prostoru in času, v katerem živimo, zelo nemogoče... logično kajne?
S tem vprašanjem se sama ukvarjam že kar nekaj časa. Ugotovila sem, da lhako izbiram med dvema možnostima: totalno izbrišem vso tehnologijo iz svojega življenja in živim kot "vaški" posebnež (skratka norc, bi reku Kreslin;)) ali pa se stvari sicer zavedam in pazim kaj delam, ampak tehnologijo še vedno uporabljam.

Se da pač nekatere tehnologije tudi skenslat, kot sem FB.... vsakemu svoje pač.

kot sem že rekla... je pa grozljivo, da sam daješ podatke, do katerih so se morali tajni agentje še pred kakšnim desetletjem boriti in tvegati življenje... zdej pa vse postrežemo na pladnju.