petek, 1. januar 2010

Kariera miru

Prvi dan leta je tudi svetovni dan miru. Svetovni dnevi so priložnosti, da v medosebnih odnosih, javnosti in medijih ozavestimo neko dobrino ali težavo, ki se na poseben način dotika naše družbe. Razmišljati o miru pomeni izpostaviti temeljno vrednoto za doseganje velikih ciljev. Kontekst današnjega dne - začetek leta - je ravno pravi, da v okvir voščil in želja dodamo predvsem mir. Objavljam razmišljanje iz zadnje številke zamejskega mesečnika Naš Vestnik.
 
Kako temna je noč? Odvisno od tega, koliko zvezd jo razsvetljuje. In koliko je uspešno naše življenje? Odvisno od sijajne kariere. Kariera je izraz s katerim opredeljujemo dosežke službenega obdobja in predstavlja niz uspehov, ki ustvarjajo druge dodatne uspehe in pomagajo pri službenem napredovanju. Verjetno nihče od nas, ki je pri zdravi pameti, se ne bi branil ugledne kariere, ki bi mu prinesla slavo, moč, ekonomsko samostojnost, družbeni vpliv in ugled.
 
Pojem kariere je nedvomno eden od temeljev naše družbe in obvezna postavka službenih napredovanj na političnem in gospodarskem področju. Zgovorna ponazoritev je vsakokratni predsednik ZDA, ki pred izvolitvijo doživi skorajda popolno razgaljenje osebnega življenja, da lahko celotna skupnost presodi, ali bo vreden (moralni) voditelj naroda. Zdi se, da pri kandidatih iščejo ne samo sijajno kariero ampak tudi osebno brezhibnost. Zadnji primer, trenutni predsednik ZDA Barak Obama, je prejel prestižno (in hkrati kontroverzno) Nobelovo nagrado za mir, kot spodbudo za nadaljnje delo na področju diplomacije, mednarodne varnosti in miru. Pošteno povedano, Nobelova nagrada sama po sebi še nikamor nobenemu ni prinesla miru.
 
V zgoščenem jeziku lahko rečemo, da je mir dobrina treh razsežnosti: je uspeh posameznika in celotne družbe, je dar in končno, je sredstvo. Ker smo ljudje nagnjeni k bojevanju in nekontrolirano sprožamo svoja agresivna čustva, je nedvomno doseganje miru velik trud, ki zahteva številne napore. A kljub vsem človeškim naporom, brez zavesti, da je mir Božji dar, ne moremo razumeti te dobrine v njeni celoti. Delo posameznika za mir pomeni vključitev celotne družbe, da lahko vsem svojim članom omogoči uživanje blagostanja v miru. Slednje prinaša trajnostni razvoj, ki se odseva v napredku in razvoju civilne družbe. Tako postane vrednota miru sredstvo za razvoj in rast družbe.
 
Če prevedem v konkretne pojme, to pomeni, da je doseganje miru uspeh, ki pomaga k odpravljanju lakote in šele brez te lahko določena družba doseže višji napredek in razvoj. Zadnji primer tega je bil svetovnih vrh FAO v Rimu, ki je videl zbrane mogočne akterje svetovnega gospodarstva in varnostne politike, pred katerimi je papež Benedikt XVI. spregovoril ter spomnil na dolžnost vseh, da zagotovimo dostop hrane vsem ljudem.
 
Uresničevanje in uresničitev tega plemenitega cilja pomeni graditi trdno kariero miru. Zgled take kariere nam je dal Jezus Kristus, ki je kot Bog ubral pot človeka. Postal je človek, da nam je pokazal način delovanja. Kristus je vir miru, saj njegove prve besede po vstajenju so bile: »Mir vam bodi!« (prim. Lk 24, 36). Če pomislimo s kakšnim spoštovanjem se spominjamo zadnjih besed drage osebe, ki nas je zapustila, ali pomembnega voditelja, koliko bolj bi morali imeti v mislih prve Kristusove besede po vstajenju.
 
Mesec december je zaznamovan s Kristusovim rojstvom in nežno podobo jaslic. Nekateri goreči pridigarji si ob tem dajo duška s podrobnimi opisi, kako je Jezus jokal v hladnem hlevčku sredi puščave in kako je bil to Njegov prvi glas med nami. Zelo prikupno, toda za naše življenje ta »Božji jok« ne igra take vloge, kakor besede: »Mir vam bodi!«.
 
Nasprotno, pa so lahko besede angelov ob Jezusovem rojstvu »Slava Bogu na višavah …« (prim. Lk 2, 14) pomenljiv program našega božiča – in celega življenja. Kariera miru se ne omejuje na pogost obisk nedeljske maše ali prejemanje zakramentov, ampak vabi vse »ki so dobre volje« (prim. Lk 2, 14), da jo osvojijo.
 
Ko bomo v zimskih nočeh občudovali zvezdnato nebo in upali, da jo bo dodatno razsvetlil kak utrinek, spominjajoč na zvezdo repatico, pomislimo, da smo lahko tudi mi ambiciozne »zvezde«, ki s svojim prizadevanjem za mir zmanjšamo temnost noči v naši družbi.

Ni komentarjev: