nedelja, 20. julij 2008

V Sloveniji vse več blogerjev

Motivi za bloganje so različni: od vodenje spletnega dnevnika, zabave, želje po ustvarjalnem izražan
Iz: www.delo.si (pridobljeno: 20.07.2008)
Ljubljana - Število blogerjev in tistih, ki njihove spletne dnevnike spremljajo, se je po raziskavi, ki sta jo letos v juniju opravili podjetji iPROM in Valicon, v primerjavi s preteklim letom povečalo. Med pisci, ki se vse pogosteje podpisujejo z lastnimi imeni, se povečuje raba videa, posamezen blog v povprečju na mesec obišče sto bralcev.

Po podatkih iz omenjene raziskave se je število uporabnikov interneta, ki imajo svoj blog, v primerjavi s preteklim letom povečalo s sedem na devet odstotkov. Število komentatorjev se je povečalo z 28 na 38 odstotkov, 75 odstotkov uporabnikov interneta pa bloge bere.

Med vsebinami, ki jih uporabniki objavljajo na blogih, prednjačijo fotografije, sledijo jim tuji in lastni videoposnetki, katerih objava se je povečala za več kot deset odstotkov v primerjavi z lansko raziskavo.

Posamezen blog po podatkih letošnje raziskave v povprečju na mesec obišče sto bralcev, skoraj polovico blogov berejo znanci avtorjev.

Kot so zapisali v raziskavi, se spreminjajo navade blogerjev, ki so v preteklosti blogali večinoma pod psevdonimi, novi člani skupnosti pa za to večkrat raje uporabljajo lastno ime. Takšnih je po njihovih podatkih 34 odstotkov blogerjev.

Motivi za bloganje so različni, večinoma se pisci, kot so navedli v raziskavi, odločajo za vodenje spletnega dnevnika, pišejo zaradi zabave, zaradi želje po izražanju lastnega mnenja in ustvarjalnem izražanju.

Ni komentarjev: