torek, 15. julij 2008

Na juriš vs. Blagri (2)

Ko razmišljam o blagrih se mi zdi, da je besedilo v svojem dometu tako močno, da lahko celo spremeni pogled na ustaljene formule. Formule in pravila, ki bi sicer veljala vendar nekaj jih spremeni. Omenil sem že, da blagri nosijo svojo moč v dometu. In ta domet dobi posebno dimenzijo v analognem besedilu: deset Božjih zapovedi.

Deset Božji zapovedi deli pravico med ljudmi in postavlja najosnovnejša določila za človekovo življenje. Lahko rečem, da je tam skrita vsa človeška etika in osnova morale. V prvih treh je skrita tudi ljubezen do Boga: 1) Bodi zvest svojemu Bogu, ker te ljubi, 2) Spoštuj Božje ime, ker je že samo na sebi prava molitev in 3) Obišči Boga saj te pričakuje.*

A v Novi zavezi doživimo pravo razodetje Boga. Preko Gospodovega rojstva in preko blagrov. Blagri so kakor tretja dimenzija desetim Božjim zapovedim. Rekel bi, da so blagri Božje zapovedi v 3D izvedbi. Dajo jim pogled/perspektivo v višino saj so zagotovilo, da tudi če se trudimo in nam ne uspe (v tem življenju), je naš trud opažen (v nebesih). In celo za vsako prizadevanje obstaja vzporednica: nebeško kraljestvo, tolažba, dedovanje dežele, nasičenost, usmiljenje, gledanje Boga, Božje sinovstvo, delež v nebeškem kraljestvu in veliko plačilo v nebesih.
Ali si lahko želimo kaj več od tega?


* Upam, da osebna interpretacija ne povzroča komu preveč težav .

1 komentar:

Andrej Vončina (voncio83@gmail.com) pravi ...

Točno, blagri so dopolnjena Postava. Postava, ki je postala bolj blizu človeku, ker je tudi Bog prišel človeku naproti.