četrtek, 7. oktober 2010

Cerkev in mafija

Papežev obisk v Palermu je zbudil veliko zanimanja, pritegnil več kot 250.000 ljudi, ponudil nekaj presenečenj in spomnil na karizmatičnega Janeza Pavla II. Benedikt XVI. je označil pot organiziranega kriminala kot "pot smrti", ki nima nič skupnega z evangelijem. Zakaj torej Cerkev ne izobči mafijcev?

In je že četrtek. Danes imam pred očmi papežev obisk v Palermu, na Siciliji, ki se je zgodil minuli vikend. Obisk lahko mirno označimo za triumf in pravo zmagoslavje. Papeža je pričakalo nekaj več kot 250.000 ljudi, ki so prišli prisluhnit njegovemu sporočilu v težkih časih in razmerah. Mislim, da ni potrebno posebno opisovati družbene, gospodarske, kriminalne ali politične razmere na Siciliji, ker smo o tem precej redno seznanjeni. Ljudje so od Benedikta XVI. pričakovali podobno sporočilo, kot jim ga je namenil Janez Pavel II. leta 1993. Tedaj je papež jasno in glasno povedal tisto, kar si mnogi niso upali. Da boste vedeli o čem govorim, si oglejte spodnji posnetek:



Benedikt XVI. jih ni jih razočaral, saj je - v svojem bolj umirjenem in akademskem slogu - opozoril na kriminalne organizacije in prisotnost mafije. Označil jo je kot "pot smrti, ki ni kompatibilna z evangelijem". Množica je prekinila njegov govor s ploskanjem in aklamacijami, saj papež je ponovno potrdil prizadevanja mnogih, da vzpostavijo pravično in pravno družbo.

Papeževe besede so doživele močen sprejem in njegov obisk se je pokazal za velik uspeh. Po poti do letališča se je nepričakovano ustavil na kraju, kjer je mafija s tono dinamita razstrelila avto z italijanskim sodnikom in njegovim spremstvom. Položil je cvetje in tiho molil.

Kar me čudi je dejstvo, da uradna Cerkev (še) ni izdala uradnega dokumenta oz. odloka, da so vsi mafijski voditelji izobčeni že s samim dejanjem vstopa v mafijsko organizacijo. V 21. stoletju govoriti, da organiziranega kriminala ne moremo identificirati in opredeliti, je otročje in neresno. Kdor se - zavestno (!) - odloči, da bo sodeloval in pripadal mafijski organizaciji se tudi odloči, da bo z zavestnim in načrtovanim povzročanjem zla škodoval bližnjim in družbi. Kršenje državnih zakonov, sejanje terorja, izsiljevanje ... so dejanja, ki ne najdejo opravičila niti v doseganju "dobrih ciljev". Logična posledica tega je, da taka oseba ne more biti "v občestvu" s Cerkvijo in torej se izobči. Zakaj torej tako medla in neodločna drža?

5 komentarjev:

Andrej Vončina (voncio83@gmail.com) pravi ...

Se mi zdi, da je tudi JPII rekel: 'Convertitevi!' Morda bi bilo treba tudi poseči po takšnih sankcijah, kot je izobčenje, toda vseeno se mi zdi (in marsikdo je to že potrdil), da je problem italijanskega Juga veliko širši kot le mafija. Ima veliko skupnega z drugimi 'klanskimi' narodi. Pomislim na Balkan, na V Evropo itd...

Dejmo malo premislit in raziskat te zadeve - morda ugotovimo še kaj zanimivega.

Anonimni pravi ...

Cerkev je vedno bila del mafije in bo ostala. Zato raziščimo malo še kaj in bomo marsikaj odkrili! Papež se že zavzema za pravico in resnico, mora pa delati tudi v skladu s pravili Cerkve. Morda bi bilo prav, da se začnejo z izobčenjem pedofili, homoseksualci in drugi grešniki pa naj bodo kleriki ali laiki!

Andrej Vončina (voncio83@gmail.com) pravi ...

Pomeni, da s(m)o vsi verniki mafijci, saj vemo, iz koga je Cerkev sestavljena. Pedofili niso padli z neba, kakor tudi mafija ne. Glede izobčenja lahko ponovim, da je ena od možnosti (ena od skrajnih), a mora Cerkev biti tista, ki opozarja na večplastnost težave. Mafija ni samo neka rak rana, ki se jo odreže in je potem vse OK. Podobno velja za takšne in drugačne zlorabljevalce. Homoseksualci pa nikakor ne spadajo sem - zakaj bi jih morali že izobčiti?

Aljoša pravi ...

@ Anonimni: Mafija ni brezoblična tvorba, ampak jo sestavljajo konkretni ljudje. Žal je tukaj pogosto zlorabljeno ime vere za kriminalne namene in potem se negativna podoba odseva na celotni Cerkvi. Posploševanje ne reši problema.

@ Andrej: Italijanski jug seveda nima edine hibe samo v organiziranem kriminalu, ampak tukaj je zadeva najbolj akutna. Predlog o izobčenju sem argumentiral v objavi. Vsak ima možnost spreobrnjenja, ampak pogosto se zdi, kot da je v Cerkvi edini greh vse kar je povezano s spolnostjo in edina krepost pokorščina. Recimo, da je pranje denarja, preprodaja drog, organizirana prostitucija ... lahko mnogo težje dejanje, ker ima hujše in bolj zapletene družbene posledice.

Žagz pravi ...

Mafija je mednarodna organizacija, ki se ukvarja s kriminalnimi dejanji (npr. pranje denarja, pedofilija, ..., recimo).

Zakaj mati vseh mafij ne izobči mafijcev, kot je npr. komuniste? Ja, saj bi tako izgubila svojo najtršo bazo. Mafijci potrebujejo katolicizem za osmišljanje samih sebe, RKC pa v nerazvitih predelih sveta potrebuje močnega podizvajalca.
Če bi bilo potrebno kaj preučiti je to konfesijska podoba mafijcev, sploh njihovih vodij, in družbena relevantnost RKC v z mafijo hudo prizadetih območjih (jug Italije in Amerike, npr.).

Po drugi strani je pa vrjetno po svetu preveč ''božjih bankirjev'', da bi se jim RKC odrekla.