torek, 1. marec 2011

Applovi grižljaji se nadaljujejo

Za vse ljubitelje in oboževalce jabolčnih izdelkov v teh dneh prihajajo na dan sive novice. Govorimo o ameriški računalniški družbi Apple, ki je svoje tehnološke izdelke spremenila v prave predmete poželenja, saj jih odlikujejo tako tehnološka kakovost kot vrhunsko oblikovanje. Zasluge za slednjega ima bolj ali manj neznani Anglež Jonathan Ive, ki od leta 1996 skrbi za zgled Applovih izdelkov. 

Njegov podpis nosijo znani Applov iPhone, iPad in vsi iPod, ki za družbo predstavljajo sinonim tržnega in oblikovalskega uspeha. Da, poleg očeta »jabolčne« družbe, znamenitega Steva Jobbsa, zgleda da jo bo zapustil še drugi pomemben snovalec njenega uspeha. In kaj je razlog za odhod? Želja po družinskem življenju v angleškem Essexu. Upravičeno in razumljivo, če pomislimo, da je njegovo premoženje vrednoteno na skoraj 90 milijonov evrov in 30 od teh je pridelal v treh letih s porastom cen Applovih delnic.

Po ugibanjih o Jobbsovem zdravju in aktivni vlogi v družbi, jo pretresajo vprašanja nadaljnjega razvoja in konkurenčnosti. Odgriznjeno jabolko se krči, grižljaj za grižljajem ... Ne glede na kadrovske spremembe ali ne, vsekakor za to Kalifornijsko podjetje lahko rečemo, da bo nadaljevalo pot uspeha. Skromni vizionarski začetki, ki so se rodili v garaži kmečkega kalifornijskega predmestja sedaj dosegajo svetovne vrhove. 

4 komentarji:

Pečo pravi ...

Groza. Pa ravno razmišljam, da bi si nekaj takega nabavil. To se mi zmeraj dogaja: za eno stvar se zagrejem in: ali zboli, ali umre, ali se preseli nekam v tri krasne, ali pa propade. To je Murphy.

Anonimni pravi ...

Pečo, sej firma ne bo propadla, brez skrbi...

Aljoša pravi ...

Itak da firma ne bo propadla. Upam samo, da bo bodo ohranili kakovost in doseženo prepoznavnost, tudi zaradi oblikovalskega napora.

Normativ pravi ...

Je kdo že pomislil na sam lik podjetja - odgriznjeno jabolko?
Zdi se mi nekako simbolično, ker so sedaj njegovi izdelki "vir poželenja". Je to sploh Človeku v Korist, ali pa ga le še bolj usužnjuje in oddaljuje od Dobrega???