četrtek, 3. marec 2011

The King's Speech - veliki zmagovalec

Po filmu The Queen (Kraljica) je osvojil velika platna nov kinematografski izdelek o angleški kraljevi družini: The King's Speech (Kraljevi govor). Starodavna in mogočna evropska kraljeva družina ima v svojih vrstah več kot dovolj osebnih zgodb, ki jih lahko s ponosom predstavi tudi sodobnemu človeku, kar omenjeni film ponovno dokazuje.

Film The King's Speech predstavlja mladega vojvoda Alberta, očeta sedanje kraljice Elizabete II., ki mora po bratovi odpovedi prevzeti angleški prestol. Nahajamo se v občutljivem zgodovinskem času prvih radijskih oddaj, Hitlerjevega političnega vzpona in vstopa Anglije v drugo svetovno vojno. Anglija in Evropa tedaj potrebujeta jasne voditelje, da se bodo zoperstavili krvavim ideologijam, vendar vojvoda Albert, ki po kronanju prevzame ime Jurij VI., ima težko govorno napako in močno tremo pred javnim nastopanjem.

S pomočjo osebnega trenerja iz Avstralije, ki se poslužuje alternativnih logopedskih metod, premaga začetni strah in po velikih naporih pripravi svoj radijski govor narodu in svetu. Zgodba postavlja v ospredje osebni napor človeka, ki se zaveda vladarjeve dolžnosti ravno v trenutku, ko ga ljudje najbolj potrebujejo. Lik kralja Jurija VI. je predstavljen zelo osebno, do odtenkov psihološke intimnosti, saj razkriva, da se pod vladarjevo krono skriva krhek a vztrajen in temperamenten človek.

Zakaj film priporočiti? Poleg bogate bere Oskarjev, ki jih je dobil v nedeljo, je vsebina zgodbe prikazana na tenkočuten in zelo jasen način. Pohvala gre režiji in igralcem, ki so vlogam dodali čustveno in osebno noto. Močno se mi je vtisnil kontrast med osebnim hotenjem mladega Alberta, da bi živel normalno družinsko življenje in občutkom dolžnosti do domovine, ki se mu ni odpovedal, ko ga je domovina potrebovala. Čeprav je moral sprejeti in omiliti svojo hibo, ga to ni ustavilo, da bi dosegel cilj, h kateremu je bil poklican.

Pred sabo imamo torej film, ki nas popelje v drugačno družbeno in zgodovinsko okolje, film o težavah odraslih, vendar s sporočilom za sodobne mlade. Nagovarja jih, da nobena ovira ni pretežka, če imamo pred sabo cilj in osebe, ki jim zaupamo.

The King's Speech – Kraljevi govor (Režija: Tom Hooper; V glavnih vlogah: Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Bonham Carter, Guy Pearce, Derek Jacobi, Michael Gambon, Timothy Spall; Žanr: Zgodovinska drama; Trajanje: 111’).


Objavljeno v današnji mesečni prilogi Bodi človek tednika Novi glas.

3 komentarji:

Andrej Vončina (voncio83@gmail.com) pravi ...

To si lepo in kratko napisal. Sem si takoj zrihtal film in si pogledal. Je zasluženo pobral nagrade. Kako zanimive so takšne zgodbe ljudi, predvsem kadar človek ugotovi, da tudi kralji niso neka perfektna bitja, ampak imajo take težave. Poslanstvo Jurija VI. je bilo težko, saj je bilo ravno v teh radijskih nagovorih v kriznih časih, pa vendar je zmogel. Dobimo lepo potrditev tudi takšnih vrednot kot so: družina, prijateljstvo, boj, odpoved...

Suzana pravi ...

Se strinjam z napisanim, film je res dober in v sebi nosi zelo dobro sporočilo za vse generacije.

Je pa res, da so kralji in kraljice skozi zgodovino imeli polno telesnih in psihičnih hib, saj so se bili primorani poročiti s princeso/princem, torej z osebo modre krvi, kar je pomenilo v okviru sorodstva. Tako se jih je veliko poročilo s svojo sestrično/bratrancem. V okviru genetike je to zelo slabo... Večina kraljev in kraljic je bilo zaradi tega zelo grdih in slabega zdravja.

Aljoša pravi ...

Hvala obema!

Ni bilo težko napisat, ker film je res dober in ga priporočam. Radio je bil v tistih časih v povojih in se je že dobro uveljavil. Kar je presenetljivo in pohvalno je, kako so se v (konzervativni) kraljevi družini tega hitro zavedali.