torek, 22. februar 2011

Slika na FB profilu

Vsakič ko se nekdo izmisli, da poteka neka akcija, kampanja, svetovni dan ne-vem-česa ... ljudje kot ponoreli hitijo menjavati svoje prikazne fotografije na Facebook profilu. Mogoče bom s tem komentarjem koga prizadel - se bom potrudil ubrat čimbolj sofisticirane in prijazne tone - vendar težko se vzdržim, da bi kaj napisal. Prikazna fotografija naj bi predstavljala osebo, ustanovo ali izdelek, ki ga prikazuje profil in ne neko odtujeno akcijo, ki poteka na drugem koncu sveta ali izmišljeno kampanjo nevladnih organizacij.

Sedaj smo vsi proti mučenju živali in anonimni pozivi nas vabijo, da kopiramo na svoj zid povabilo, da si spremenimo fotografijo (tisti ki jo imajo) s fotografijo svoje najljubše živali. Evo, in že skačejo okrog pasji pogledi, mucke, mačkoni in mačke, kičasto predelani nežni zajčki, narisani hrčki in še ves živalski pliš, ki ga na hitro ponudi iskalnik Google. Prav tako je bilo v tednu proti nasilju nad otroki, ko naj bi vsi imeli fotografijo neke risanke: Tom in Jerry, smrkci, vsa Disneyjeva produkcija in japonske mange so preplavile FB. In tako nazaj.

Zelo podpiram vidni družbeni angažma za pravične zadeve, še posebej, če se dotikajo perečih vprašanj ali najšibkejših članov naše družbe, vendar ko opazujem pojav spreminjanja slik, se mi zdi, da imam pred sabo maso ljudi, ki nepremišljeno sledi neki trenutni "akciji". Ali bo komu kaj bolje, če bomo "flikali" neke zajce in mačke na FB? Bo manj živali v zavetišču? Manj mučenih psov? Ma kaj mislite, da kdor muči živali bere razne pozive na FB-ju? Ali je res treba slediti vsaki pobudi brezosebnih lenuhov, ki cel dan razmišljajo, kako bi preko Facebooka zafrkavali poštene ljudi?

Tako obnašanje me jezi, ker to spreminja FB iz komunikacijskega sredstva v nek kurnik, iz katerega ni nič dobrega. Sedaj bo verjetno Kosoblejka poskočila od sreče, da je tudi mene srečala pamet in sem postal kritičen do FB-ja ... Kritičen sem skozi bil, saj niti ne gre za FB kot tak, ampak za nepremišljeno ravnanje njegovih uporabnikov. Obstaja toliko boljših načinov kako širiti pozitivne misli, družbeni angažma za boljšo ozaveščenost ali javne pozive, da se lahko takim "foto akcijam" izognemo.

2 komentarja:

Andrej Vončina (voncio83@gmail.com) pravi ...

Ma, js nism zamnejou tiste slike z risanko. Se mi zdi pomembno ohranjat svojo istovetnost, s sliko, imenom in priimkom. Sem celo mnenja, da bi pri raznoraznih komentarjiv na straneh medijev morali zahtevati polno ime in priimek (minimalno), saj bi se na ta način losali 3/4 sovražnega govora, ki je v vseh komentarjih. Ljudje se ne bi skozlavali na netu, zaščiteni z anonimnostjo. Glede teh akcij je pa to značilnost pop kulture - v vsaki oddaji nimamo več le voditeljev, ampak so začeli ljudi nagovarjati osebno s kakimi takimi pobudami, v vsaki oddaji je kaka taka akcija, da zgleda nekaj poštenga ipd. Kaj to reši pri celem morju sranja? Ne rabimo pobeljenih grobov, naj bo to drža celotnega življenja.

Aljoša pravi ...

Glede anonimnosti oz. nekega "nick-name" pri komentiranju se mi zdi vse ok, dokler ljudje ohranijo določeno raven, žal pa pri nas se to hitro konča v splošnem kreganju in zgodovinskem obračunavanju. Mogoče ena rešitev bi bila, da ima uredništvo polno ime in podatke, na spletu pa se prikaže izbrano ime.

Pop kultura? Ja, ker je lažje spremenit sliko na profilu, kot kaj konkretno ukrenit. Recimo, da bi šel kdo v živalski azil in jim nesel nek minimalni znesek za hrano ali kako konzervo ...