četrtek, 21. oktober 2010

Razprodaja RTV-ja

Čeprav imam čas zelo odmerjen in se utapljam v nenarejenih obveznostih, mi je ta članek pognal kri po žilah z nadzvočno hitrostjo. Sprememba zakona o RTV je bila v času gospodarske in politične krize pričakovana, saj velike diktature so ravno preko medijev vodile ljudstva. Naši državi se ne obetajo dobro časi in demokratično izvoljeni vladarji se vedno bolj spreminjajo v roparje z mandatom ljudstva. In ko gre vse po zlu, je vsak tiranski ukrep pričakovan.

Vsaka sprememba zakona – v enaki meri pod levimi ali desnimi vladami – je poslabšala ponudbo javne RTV. Našo televizijo gledam le toliko malo, kolikor je potrebno, ker je produkcija osiromašena do onemoglosti in patetičnost voditeljev/igralcev pripeljana do skrajnih meja. Vsak drugi narod imam programe mnogo bolj gledljive.

Sedaj je gospa ministrica uvidela prioriteto, da na javni slovenski RTV dobijo več prostora manjšine iz republik nekdanje Jugoslavije. Moram priznat, da sem to prebral dvakrat, ker nisem bil prepričan, da sem vse dobro razumel. Pa očitno sem!

V naši Ustavi jasno piše, da sta manjšini v RS samo dve (italijanska in madžarska), zato je logično sklepati, da je nekdo pritisnil na vzvode oblasti in vpeljal nove manjšine. Koncept, ki je danes nadpovprečno moderen in se v njem lahko vsak znajde, da bolje uveljavi svoje pravice.

Manjšina gor ali dol, utemeljitev takega mišljenja je preprosto nedopustna in s strani nekega ministra neokusna, če ne celo žaljiva. A si lahko sploh predstavljate, da bi na javni televiziji v Beogradu ali Sarajevu ali Zagrebu obstajal program za Slovence? Ali si sploh predstavljate koliko živcev in truda je šlo za slovenski program na regionalnem centru RAI v Trstu!?

Med Srbi imam kar nekaj prijateljev in se z njimi dobro razumem. Obiskal sem Beograd in nekaj delov Srbije ter tam spoznal ljudi. Če pridejo iz nekdanje Jugoslavije (ali kjerkoli iz tujine) v Slovenijo zaradi dela ali študija ali pač samo živet, jim privoščim najboljše življenjske razmere in počutje. Postavlja pa se mi vprašanje, zakaj moramo biti Slovenci servilni do meja sužnosti? Zakaj smo pripravljeni razprodati svoj jezik in istovetnost? Zakaj spreminjamo javno ustanovo, ki bi morala gojiti in razvijati slovenski jezik, v suženjsko hišo tujcem? Zakaj ne premoremo niti malo ponosa in za najnižjo ceno podarimo prvemu, ki to vzame?

6 komentarjev:

Andrej Vončina (voncio83@gmail.com) pravi ...

Fajn vprašanja, ma bom odgovoru ku Kosovel v pesmi 'Bori': "Brez odgovora šumijo..." - malo namigujem tudi na izvor določene osebe.

Sakir pravi ...

Narodne manjšine so ljudje, ki živijo na ozemlju druge države zaradi neupoštevanja narodnih meja pri risanju črt čez zelenice.

Če se torej lahko nadejamo srbskega in albanskega programa na RTVSlo, to pomeni, da sedaj mejimo nanje?

Se strinjam, razprodaja kot v starih dobrih časih ranke jugoslavije, samo zato, ker naši vodilni nimajo hrbtenice...

kosoblejka pravi ...

Se sprašujeva iste stvari :)
@Sakir: čeprav se do neke mere strinjam s tabo, da so taki politiki... morde ne bi krivila sam politikov - pač Slovenija je mlada država in obnaša se kot najstnica (seveda se to kaže najbolj prav v politiki), ki ne ve kaj bi rada in je vse tuje super fino fajn...
v taki državi živimo. Kej bomo nardili v zvezi s tem?

Andrej Vončina (voncio83@gmail.com) pravi ...

Nekej je že to, da malo povzdignemo glas in se naredimo slišne, da kje povemo, kaj si mislimo. Pa bit pričevalni, drugačni z drugačnimi vrednotami n mišljenjem. Tudi sam nimam nič proti nobenim priseljencem, a to ne pomeni, da bojo pa zdej meli vse, kar jim ne gre po naravi stvari, kakor tudi to velja še za kake druge osebke določene subkulture.

Anonimni pravi ...

Ustava RS postavlja minimalne standarde manjšinjskih pravic in ne izčrpa materije. To ne pomeni, da sta v sloveniji samo 2 etnični manjšini, ker se lahko na terenu prepričamo, da temu ni tako.

Mimogrede: Slovenci na Hrvaškem so zapisani v hrvaški ustavi. Toliko o tem, kako si kdo česa ne more "predstavljati"

In še nekaj: ljudje, katerim je bo ta program namenjen, so SLOVENSKI DRŽAVLJANI in niso tujci, so SLOVENSKI DAVKOPLAČEVALCI in plačevalci prispevka za rtv.

Tak program zagotovo ne bo nikomur nič škodil, lahko samo pripomore k boljšemu poznavanju ljudi, ki živijo med nami.

No, lahko je tudi drugače; če kot vzor pristopanja vzamemo italijanske fašiste ali avstrijske naciste. Potem je tak pristop seveda čisto za na luno.

Simon Durochefort pravi ...

Boste želeli začeti s projektom, vendar banka noče, da vam posojilo? Na voljo smo vam osebni kredit od 2.000 do 10.000.000 evrov. Pokličite nas.

E-pošta: simondurochefort@gmail.com
WhatsApp: +33752366330