četrtek, 16. september 2010

Think the unthinkable


V svetu se pojavlja zanimiva in zaskrbljujoča tendenca, da bi sterilizirali narkomane, alkoholike, duševno motene in druge marginalizirane ljudi. Da, spet. Vse kaže, da nas  ideologije 20. stoletja niso izučile prav ničesar in pohod skrajnih idej še ni ustavljen. Pred časom je angleški sociolog predstavil svoje teze o sterilizaciji oz. dolgotrajni obliki kontracepcije v oddaji, ki se profilira kot think the unthinkable. Zgovorno.

Britanski profesor je odprl fronto evgenike, za katero se je zdelo, da je za vse večne čase končana. Gostje v studiu so njegove teze spodbijali, kar ga je privedlo le do dodatnega prepričanja v svoj prav. Sociolog vztraja pri dejstvu, da osebe "na robu družbe" predstavljajo hipotetične pedofile. Več si preberite na tem mestu.

Taki in podobni "gospodje" so trenutno osamljeni, vendar mislim, da so njihove besede v končni fazi le odraz trenutnega stanja družbe. Naša družba se spreminja v tisto, kar je do nedavnega obsojala. Izgon Romov iz Francije težko komentiram, ker mislim, da igrajo okoliščine pomembno vlogo, vendar nestrpnost in občutek ogroženosti, ki se vrivata v naš vsakdan, stopnjujeta odpor do drugačnih.

Evropa je Evropa, ker predstavlja mozaik narodnosti, verstev, kultur, jezikov, etnij ... ki so ji dali podobo, kakršno vidimo danes. Če se odreče enemu od svojih bistvenih elementov (prvini, ki jo zaznamuje več desetletji ali celo stoletji) gotov izgubi svojo istovetnost. Odgovor na razne "sociologe sterilizacije" in druge ekstreme je integracija. Preprosta beseda, ki terja zahtevno nalogo: ohraniti svojo kulturo in istovetnost v tujem okolju ter ga spoštovani in se vanj vključiti. Integracija pomeni ohranjanje in razvoj hkrati, pomeni pa tudi zagotoviti družbeno stabilnost in trajnostni razvoj. Da, to je res misliti nemogoče, vendar edina prava rešitev na tej celini.

To tezo zagovarjam, ker sem pred nekaj tedni končal odlično branje: Evropa, rimska pot (Remi Brague) in razumel dinamiko nastajanja našega kontinenta. Kontinent pomeni posoda, ki naj bi nekaj vsebovala. In kaj vsebuje naša Evropa? Kaj bo vsebovala čez deset ali dvajset let? Bo še obstajala taka kot je danes?

Prognoze za prihodnost so gotovo think the unthinkable, ampak obstajam optimist in upam, da bo naša družba razumno pristopala do ključnih in neizogibnih vprašanj. Upam, da bomo ohranjali mir in s tem krepili znanost, napredek, razvoj. In upam, da to ni think the unthinkable.

Ni komentarjev: