ponedeljek, 27. september 2010

Pozitivni učinki stavke

Danes naj bi bila stavka javnega sektorja. Moram priznati, da nisem opazil posebnih sprememb v vsakdanjem življenju. No, eno pa morda res ... Naše avtoceste so bile ob 17h skoraj prazne. Morda je krivo to, da so stavkajoči predčasno zapustili službe ali pa ... prekrižane roke carinikov, ki so ustavile nepregledne kolone tovornjakov.

Naša država je prometni most med Vzhodom in Zahodom, zato se vsak dan po naših cestah prepelje na tisoče in tisoče tovornjakov iz Romunije, Bolgarije, Ukrajine, Rusije, Latvije, Litve, Poljske ... S tako infrastrukturo kot jo imamo, obstoječim domačim prometom, dostavnimi vozili in tranzitnim prometom, vsako jutro pride do prometnega infarkta/ov. Danes zjutraj so zaradi pokvarjenega tovornjaka na voznem pasu poskrbeli tako, da so AC med Mariborom in Ljubljano delno zapirali. Ob 7.30 zjutraj? V ponedeljek? Hm, ali je štrajkala tudi zdrava pamet?

No, stavka ima tudi pozitivne učinke. Zaradi prekrižanih rok carinikov je bilo pri nas manj tovornjakov, kar pomeni, da smo imeli bolj pretočne ceste, manj prometa, manj hrupa, manj onesnaževanja okolja in manjšo obrabo asfalta.

4 komentarji:

Anonimni pravi ...

Se ti vidi, da nimašpojmakaj se dogaja v Sloveniji, o stavki pa sploh ne.

Ceriniki namreč nimajo prekrižanih rok, nasprotno - dosledno izvajajo mejno kontrolo.

Cepec s preveč časa si.

Andrej Vončina (voncio83@gmail.com) pravi ...

Dragi anonimni, za Aljošo se res ne da reči, da ima preveč časa, pa da je cepec tudi ne - vsak se lahko zmoti v presoji. Zate pa bi se dalo reči, da nimaš preveč kulture. V komentarju bi lahko pojasnil, za kaj gre in zakaj se ne strinjaš, a kulturno. Res je, cariniki delajo temeljiteje, pa se najbrž to pozna na bolj praznih cestah, ker so tovorna vozila več časa na prehodih... Najbrž se mnogi tovornjakarji kar ognejo Sloveniji.

Aljoša pravi ...

Uf, koliko slabe volje zaradi tako banalne zadeve. :)

Naj pojasnim, da sem uporabil besede kot so "naj bi bila" in "Morda", ki ne opredeljujejo dejstev na dokončen način, ampak relativen. Dopuščajo tudi drugačno interpretacijo in se nanašajo na učinke stavke (kar je tudi naslov zapisa!) bolj kot na dogajanje na terenu.

Besedna zveza "prekrižati roke" je sopomenka za "stavkati" in je v zapisu rabljena ekspresivno (zato, da ne bi v enem stavku dvakrat uporabljal isto besedo) in ne, da cariniki ne počnejo ničesar.

Sicer pa smo itak vsi malo cepci ... sicer ne bi delali napak:"nimašpojmakaj" ... "Ceriniki". Eni pač za svojimi besedami zastavimo tudi svoje ime.

Andrej Vončina (voncio83@gmail.com) pravi ...

Ja, ime je potrebno, da se lahko razvije dialog, pa še kaj drugega, da kot pravi bl. Newman 'srce govori srcu'.