sobota, 6. marec 2010

Jurčičeva nagrajenca: Ivo Jevnikar in Stanislav Kovač

Objavljam novico iz MMC portala o nagradi, ki jo je prejel zamejski novinar iz Trsta. Gospoda Iva Jevnikarja poznam že nekaj časa in njegovo delo je res kakovostno. Vesel sem za to nagrado in za priznanje, ki mu s tem pripada. V nadaljevanju lahko preberete članek:

Izjemni novinarski dosežki preteklega leta
4. marec 2010 ob 21:47
Ljubljana - MMC RTV SLO/STA


Jurčičevo nagrado za leto 2009 sta prejela novinarja Ivo Jevnikar in Stanislav Kovač, ki je tako že drugič dobitnik tega priznanja.

Nagrade že sedemnajst let novinarjem, publicistom in urednikom, ki so se v minulem letu po najbolj izkazali, podeljuje Sklad Josipa Jurčiča. Novinar Financ Stanislav Kovač, ki je nagrado prejel že za leto 1994, vidi priznanje kot potrditev njegovega novinarskega dela, Jevnikar pa kot priznanje medijem v zamejstvu.

Avtor trdih in trdnih analiz

V obrazložitvi je upravni odbor sklada zapisal, da je Stanislav Kovač v toku svojega novinarskega udejstvovanja "izpričal neodvisnost od zunanjih vplivov in kritičnost do političnih in gospodarskih veljakov, kdorkoli so že bili. Z vztrajanjem pri novinarski avtonomiji je zgled mlajšim kolegom, svojim bralcem in slovenski družbi pa daje tisto, brez česar ni ne blagostanja ne svobode: kritičen nadzor nad oblastniki in nevtralno informacijo o pomembnih zadevah".

"Njegovo delo ustreza omenjenima značilnostima profesionalnega novinarstva. Njegove kolumne temeljijo na preverljivih podatkih in temeljiti analizi. Njegove trditve so pogosto trde do tistih, o katerih piše. Vendar so tudi trdne. Temeljijo na dejstvih, ne na meglenih mnenjih ali prikritih lojalnostih. Vendar faktičnost in analitičnost avtorja ne ovirata, da ne bi mogel biti razumljiv," so še zapisali v obrazložitvi nagrade.

Svojo novinarsko pot je Kovač začel pri tedniku Mladina, nadaljeval pa jo je pri Magu, kjer je deloval, dokler tednika ni prevzela časopisna hiša Delo. Od leta 2003 lahko njegove kolumne prebiramo v poslovnem dnevniku Finance.

'Medijska demokracija je zagotovilo politične demokracij'
Kovaču nagrada pomeni potrditev njegovega novinarskega dela in sokreacije medijske demokracije v Sloveniji. Medijska demokracija je namreč po njegovem "garant politične demokracije, ki zagotavlja osebno in ekonomsko svobodo". Glede stanja medijev v Sloveniji ocenjuje, da so je v zadnjih mesecih prišlo do razmer, ki so pripeljale do " zdaj največjih medijskih pritiskov s strani politike, različnih lobijev in drugih skupin, ki so povezane tudi s številnimi najnovejšimi aferami".

Pretresljive zgodbe zamejske zgodovine

Radijski novinar, publicist in kronist Ivo Jevnikar že četrt stoletja dela pri RAI v Trstu.
V obrazložitvi nagrade piše, da skrbi za to, da tisti Slovenci, ki živijo na severovzhodu Italije, ne ostanejo brez tekočih vesti o političnem, družbenem, gospodarskem in kulturnem dogajanju. Zanima ga predvsem polpretekla zgodovina Primorske in njenih ljudi, njihove včasih prav osupljive in pretresljive usode, ambicije, njihove iluzije, ki so pogosto strmoglavile v tragedije.

"Ivo Jevnikar obdeluje to svojo kraško ledino s kombinacijo novinarskih in zgodovinarskih metod. Začne s poslušanjem in nadaljuje s pogovori, intervjuji, soočenji, korespondenco, vse to pa bogati in dopolnjuje z arhivskimi in tiskanimi viri. Z dolgoletnim delovanjem te vrste si je ustvaril obsežno področje znanja, ki ga nesebično razdaja tudi konkurentom," so še zapisali.

Nagrada kot utrjevanje našega skupnega prostora
Jevnikar, se je po novici o nagradi sprva vprašal, ali si takšno nagrado zasluži, ob poslušanju obrazložitve pa ugotovil, 'da nas povezujejo pomembne teme, kot so naš narodni obstoj, boj proti totalitarizmu in boj za človekove pravice.« Nagrado vidi kot priznanje ljudem, ki se ukvarjajo z mediji v zamejstvu, pa tudi kot utrjevanje "našega skupnega prostora", saj pravi, da v zamejstvu živijo v posebnih razmerah, 'nekje na mrtvi straži slovenstva, kjer se dogaja veliko lepega, je pa tudi veliko problemov.' Zato se mu zdi pozornost temu delu tudi zelo dobrodošla.

Ni komentarjev: