torek, 30. marec 2010

Javna katarza

Morda so krive butare, oljčne vejice in drugo zelenje ali nasičenost medijskega prostora, da z mislimi ostajam pri podobi Cerkve v javnosti. Morda pa je kriva služba ... Dejstvo je, da se je Katoliška Cerkev v kratkem časovnem razponu znašla sredi resne krize, ki ji jemlje teren pod nogami. Cerkev je v prvi vrsti moralna in duhovna avtoriteta, ki preko določenih vsebin uravnava življenja posameznikov, skupnosti in civilne družbe.

Škandali o spolnih zlorabah so omajali njeno avtoriteto in njen ugled. S tem ko je senca suma segla vse do papeža je, prvič po nekaj desetletjih, papeštvo deležno močnih kritik. Kritike, ki segajo vse do pozivov k odstopu. Kdor vsaj malo pozna delovanje Cerkve ve, da so taki pozivi ali pričakovanja smešni in popolnoma neutemeljeni. Papež ni manager, ki bi zaradi zgrešene poslovne odločitve moral predčasno domov. Tudi ni izvoljen zato, da bi povečal "prodajo storitev" ali število članov, ampak sta tako njegova vloga kot namen povsem drugačna.

Civilno in cerkveno javnost je pretresla sunkovitost objav in agresiven jezik, ki ga mediji neusmiljeno namenjajo binomu Cerkev - spolne zlorabe. Ustanova ki je veljala za zgled in monolitno merilo etičnosti, je postala sumljiva organizacija nekih skrajnežev, ki ne plačuje davkov.

Mislim, da je posploševanje največji strup, ki ga lahko mediji namenijo katerikoli osebi ali organizaciji. Spolni škandali se dobro prodajajo in v času krize, ko naklade padajo, pridejo nadpovprečno prav.

Visoka stopnja kritičnosti do pomembnih družbenih akterjev je vedno nujna in potrebna, vendar kritikastersko razpoloženje vnaša nezaupanje in na široko odpira prostor lažem.

Marsikdo bo ob vsem tem (medijskem) dogajanju rekel: "Ta Cerkev ni več zame, grem drugam, saj lahko vseeno verujem v Boga". Da, to drži. Drži pa tudi dejstvo, da so Jezusa ob vhodu v Jeruzalem pozdravljale številne množice, v času križanja pa je umiral skoraj sam. Kristusovi učenci so ga spremljali na potovanjih, pri čudežih ... po sodbi pa so se razbežali. Človeško. Kdor je ostal je imel dodaten razlog za verovanje in taka vera marsikaj prenese.

Cerkev se ne potaplja in tudi tej škandali niso njen konec. Gre za resno krizo,  neko obdobje katarze, ki ni tajno, ampak prehaja v javnost skozi medije: globalna vas. Morda bo ta doba prinesla nekaj novega, boljšega in tiste spremembe, ki bodo učinkovite. Cerkev meri čas v stoletjih, zato je nespametno pričakovati, da se bo tokrat odzvala kaj hitreje.

2 komentarja:

ana od srca pravi ...

Želim si, da se Cerkev prečisti, da vse slabo odpade ...

Veš, pred kratkim smo se nekje v neki skupnosti pogovarjali o Jezusu ... in ena oseba je tako opevala Jezusa ... nekaj me je tako motilo, potem mi je kliknilo, enkrat smo bili nekje skupaj, v neki ustanovi ... in tista oseba je tam kradla kozarce ... nisem bila tako pogumna, da bi tedaj kaj rekla, če bi, bi jo tudi izpostavila ... a zdaj nisem mogla sprejeti, da pred skupnostjo tako govori o ljubezni do Jezusa - hkrati pa krade kozarce ... V malem si bil zvest ...

Ja, ko bo prilika, ji povem.

Ljudje dostikrat kaj jemljejo kot samoposebi umevno.
Kot če goljufajo državo, nimajo občutka, da jemljejo ljudem.

Nima to neposredne zveze s tvojim prispevkom, toda želela sem poudariti, da ne smemo biti površni, šlampasti ...

Glede pedofilije in tega pa ... saj vem, osumljeni duhovniki so takoj v javnosti, medtem ko marsikdo drug, ki je osumljen, le ni v javnosti.
Vem, se strinjam, da bi duhovniki morali biti boljši ...

Pedofilija je pa nekaj strašnega, opravičila zanjo ni.
Se pa dostikrat ustavim blizu nje - pri pornografiji in še kje ... vem, da ni isto, toda ne verjamem, da bi bila pedofilija tako pogosta, če bi bili sploh do spolnosti bolj zadržani. Jo bolj spoštovali.

Zdi se mi, da je spolnost te čas eobravnavana predvsem kot zabava, kot fitnes, kot telovadba ...

Šokiral me je filmček, ki sem ga dobila v svojo pošto - potem sem pisala na blogu o (samo)spoštovanju telesa.

Po moje bi morali iti v globino z vzgojo ...
Vseh nas.

Vse dobro želim!

B pravi ...

Nočem biti zloben, ampak tudi rimski imperij je meril čas v stoletjih, pa je končal ... no, vsak od nas ve, kako.
Zato je čas, da se Sveta Mati zbudi ...