sobota, 20. februar 2010

Kviz za vrednote naroda

Med brskanjem po neskončnih spletnih kanalih, sem naletel na spletno stran, ki je preprosto osupljiva. Ne gre za izjemnost v oblikovanju ali tehnoloških rešitvah, ampak o tem, da skoraj ne bi verjeli, da obstaja v letu 2010. Spletna stran ZB NOB je polna slik, gradiva, dokumentov, govorov … ki ponujajo pogled na našo (bolečo in nerazčiščeno) polpreteklo zgodovino. Simpatizerjem bo gotovo všeč. Zgodovinarjem tudi. Dvomim pa, da bo všeč tistim, ki zagovarjajo nevtralno zgodovinopisje v šolstvu, saj med drugim ponuja prav poseben kviz za šole.

Kviz ki ga lahko potegnete iz spletne strani in rešite na papirju, vsebuje 35 vprašanj, preko katerih spodbuja udeležence k razmisleku o pred- med- in povojnih dogodkih pri nas. Kar se mi zdi posebej vprašljivo je dejstvo, da so ta kviz poslali vsem osnovnim in srednjim šolam ter z (relativno visokimi) nagradami privabljajo mlade v zgodovinski brlog.

Kviz je zastavljen – seveda – pristransko, zato kdor ga pravilno reši, se identificira z vsebino in je za to nagrajen. Morda bi kazalo premisliti o tem, kaj lahko poroma na šolske oglasne deske, table, klopi, zvezke …

Res je, svoboda je pač svoboda in svoboda govora je v zahodnih demokracijah (za kar naj bi se imeli) sveta. Toda če nas tako močno »žuli« tisti 7. člen ustave, da so verske skupnosti ločene od države, zakaj ne ločimo »duhove« preteklosti od sedanjosti? Težka naloga čaka tako politiko kot tudi civilno družbo in vsakega od nas. Zdi se, da prestrašeno strmimo v zgodovinske knjige in negotovo prestavljamo datume gor in dol, ker si nočemo priznati dejstev. Brat je šel proti bratu in oče proti sinu. Človek je postal tisti volk iz latinskega pregovora, ker so ga – na obeh straneh – zavedle ideologije lažne svobode in zmage. Za obe strani so tisti dnevi tako obremenjujoči, boleči in težki.

In kaj zdaj? Hude jame ostajajo hude in odprte, odprte ostajajo tudi rane in mnoge družinske zgodbe. Ob takem kvizu in podobnih dogodkih dobim občutek, da je leto 2010 za nekatere Slovence le neljuba napaka, ki jim ne koristi prav veliko. Škoda.

1 komentar:

B pravi ...

Zdi se mi, da se iz tega kviza dela prevelika galama. Če smo iskreni, tudi Sveta Mati dela svoje kvize, ki niso daleč od ZZB, pravtako univerza, pa politika in končno vsak od nas. Zatorej se mi ne zdi vredno toliko časa posvetitit tematiki enega kviza ene od organizacij ... Žal je tako, da je vsak od nas pristranski in da resnica ni v naših rokah. Ne pozabimo, da Pilat na besede "kaj je resnica" ni dobil odgovora oz. bolje, ga ni želel dobiti ...