četrtek, 23. oktober 2008

Velika skepsa II/III

Dan velikega razglasa. Narod pijancev je prišel na svoj račun: vsi so pili. Eni utapljali žalost, drugi pa povzdigovali čaše in zmago. Če je bilo kaj goljufij, prevar, lažnih glasov ali podobno pa vedo le tisti, ki so bdeli nad velikim zakladom demokracije.

Središče moje skepse ali dvoma je v tem, da težko vidim pred sabo stare obraze iz totalitarizma, ki bodo polnili svoja usta z demokracijo. Nekoč so poveličevali enostrankarski sistem, danes pa bodo govorili o parlamentu kot o domu demokracije in strankarstva. Morda gre samo za nekakšen prevod starih izrazov ali za slovnično pomoto.


Ali lahko učijo demokracijo tisti, ki so zagovarjali totalitarizem in ovirali osamosvojitev?


Vsekakor gre nekaj besed nameniti tudi tistim, ki so požrešno in častihlepno upravljali z javnimi zadevami kakor s privatnimi. Državljani smo bili priče mahanja z zastavo zmage in oblasti, ker po mnogih letih je prišlo do spremembe. Da, to drži. Vendar mislim, da je to bil ključni trenutek za pokazat drugačnost. Ne drugačnost v vsebini kolikor v načinu. Najboljša metoda ni izolacija in elitizem ampak neobremenjena povezava za kakovosten napredek.


Sodbe in ocene lahko vsak sam doda med komentarji. Nihče ni popoln in nobena vlada še ni (in verjetno tudi ne bo) ustrezala vsem. Dvomim v nedolžnost in neoporečnost nekaterih poslov minulega sklica parlamenta in dvomim v trdnost naslednje vlade, ko že v začetku tako težko najde skupni jezik.

2 komentarja:

Andrej Vončina (voncio83@gmail.com) pravi ...

Mislim, da ta dvom ne bega le tebe, ampak tudi koga drugega. Že leta in leta opažam, kako nekateri nočejo odstopiti sedeža mlajšim, kot se za izpete politike tudi spodobi. Po eni strani občudujem neverjetne retorične sposobnosti npr. g. Potrča, ki mu besed kar ne zmanjka, pa vseeno nič ne pove, po drugi strani pa si pravim, naj gre že enkrat v 'penzijo'.

Kar se tiče vlade SDS pa mislim, da sem splošno lahko zadovoljen, ker so neke spremembe bile in smo jih lahko občutili. To po mojem odtehta negativne strani, vsaj zame je tako.

Anonimni pravi ...

Da strinjam se - spremmebe so bile, a kot že v preteklosti. le za "naše" ...
Bojim se, da so te spremembe vodile le še do večjih delitev, delitev, ki jih imamo sloveneceljni tako radi. Na verne in neverne, na geje in str8, na desne in leve, na domobrance in partizane, na prave in komunjare ... Nočem in ne maram takšnih delitev. In žal, mene je vlada JJ, sploh pa nekateri njegovi nesposobni ministri, razočarala. In to preveč ...