sreda, 22. december 2010

Odločil sem se za klasiko: pošljem ti e-mail

Morda zveni čudno, toda elektronska pošta (e-mail) postaja vedno bolj zastarela tehnologija, ki se ji mlajši spletni uporabniki raje izognejo. Izsledki zadnjih raziskav kažejo, da se trendi uporabe e.-pošte čedalje bolj spreminjajo. Bo že res, da čas gre naprej in tehnologija z njim, toda zdi se, da tehnologija prehiteva samo sebe; mlajši uporabni komunicirajo raje preko Facebook-a, Twitter-ja, Skype-a, SMS-ov ... kakor preko e-maila.

Elektronsko pismo je - v primerjavi z zgoraj naštetimi socialnimi omrežji - zamudno, preveč formalno, manj osebno in bolj "zavezujoče". Poleg tega zahteva tudi predhodno registracijo in nek račun, medtem ko je pošiljanje sms-a, mnogo bolj enostavno, hitro in manj formalno.

Zakaj ljudje opuščajo elektronsko pošto? Kljub temu da gre za elektronski medij, pisanje zahteva nekaj slovnične pozornosti, moramo čakati na prejemnikov odgovor "nenormalno dolgo časa" (= en dan ali celo dva), zapolnit moramo prostor za predmet/zadevo (subject) in formalno je bolj obvezujoče kot sporočilo na Facebook-u. Na ta račun je ravno Facebook ugotovil, da pošiljatelji pogosto puščajo polje predmeta prazno ali ga zapolnijo s pozdravom. Hotmail in Yahoo sta v zadnjem letu izgubila 16% prometa, Googlov Gmail pa pridobil 10%.

Pri socialnih omrežji že razvijajo "svojo" elektronsko pošto, ki združena z mobilnim telefonom ali tabličnim računalnikom (pad), bo uresničevala in utelešala vsa pričakovanja sodobnega uporabnika. Vse kaže na to, da se elektronska pošta - v taki obliki kot smo je vajeni - poslavlja. Prihaja nova generacija pošte, ki verjetno bo s klasičnim e-mailom imela bolj malo ... ali celo nič. Prihaja pa tudi nova generacija uporabnikov, ki pričakujejo boljše storitve, hitrejše komuniciranje in bolj zabavne vsebine. Občutek obvladovanja informacij je pomembnejši od uspešnega komuniciranja.

Globalizacija prinaša tehnološke novosti in v naša življenja vnaša nove vedenjske vzorce, ki nas obvladujejo bolj, kot se lahko sami tega zavedamo. To pogojuje naše odnose, jezik in način razmišljanja. Od Gutenbergove iznajdbe tiska do Meuccijevega telefona je minilo pol tisočletja, od telefona do Facebook-a pa manj kot stoletje. Razvoj tehnike je vpet v človekovo komunikacijo, ki oblikuje in spreminja civilizacijo.

6 komentarjev:

zirosi pravi ...

Bedarija. Klasična E-pošta bo ostala - tudi "navadna pošta" ni izginila z nastopom e-pošte, in radio ni izginil z nastopom TV-ja, in nekateri se najbrž še vedno menijo po IRC-u in najbrž za odprtje facebook računa še vedno potrebuješ svoj E-naslov...
E-pošta ima svojo uveljavljeno funkcijo, ki se bo kvečjemu utrjevala - to kako komunicira mularija in ostala digi-rulja, pa je popolnoma brezpredmetno: najbrž ne boš prek twiterja ali facebooka komuniciral s poslovnimi partnerji.

Aljoša pravi ...

@ zirosi: mislim - in vsi tehnološki trendi kažejo na to do - da se bo klasičen format e-maila spremenil. Da se poslavlja e-mail je res, vendar se v prvi vrsti poslavlja oblika elektronskega pisma, ki ga sestavljamo in pošiljamo iz Outlooka, Thunderbirda ipd. Vedno bolj se uveljavlja hitro in kratko komuniciranje preko manj obvezujočih in formalnih sporočil. Zato še vedno "zagovarjam" svoje, da pri socialnih omrežji že razvijajo "svojo" elektronsko pošto, ki združena z mobilnim telefonom ali tabličnim računalnikom (pad), bo uresničevala in utelešala vsa pričakovanja sodobnega uporabnika.

Seveda bo klasična pošta ostala, ampak (tako) spremenjena, da bo s tem, kar danes poznamo kot e-mail imela bolj malo.

Anonimni pravi ...

e-mail bo ostal v veliki meri tak kakršen je, mogoče z dodatnimi funkcijami. V nobenem primeru ga ne bo izpodrinil ''fejsbuk'', ''tviter'', sms... Vse te stvari bodo obstajale sočasno, vsaka za svoj namen.
Za poslovne namene, še ni videti neke zamenjave e-pošti! Ni pa e-pošta samo google, yahoo..., tu je čedalje več zasebnih strežnikov in e-naslovov.

Anonimni pravi ...

Zares bedasti članek! Nič ne bo izumrla e-pošta. Mladi se je izogibajo le zato, ker so slabo pismeni! Žal je to res.
Facebook in ostali bodo po moje odšli kakor so prišli. V bistvu je tam neke vrste enoumje, kot neke vrste TV, nobenega razmišljanja le neresne in slaboumnosti v stilu...'sedaj sta pa Janko in Metka prijatelja', 'Janez je naložil nove slike'..itd!

Tomo Kultivator pravi ...

Včasih sem mislil, da se klasični pošti piše slabo. Da bo, zaradi e-pošte poslovala z izgubo (propadla ne, ker državna firma v javnem interesu ne more propasti. Kot RTV), a glej ga zlomka. Kljub e-pošti posluje pozitivno. Zato je prepričanje o propadu e-pošte z vsevečjo razširjenostjo Facebooka zabloda.
Za vsak nakup, prijavo, poslane/sprejete poslovne info, hitro komunikacijo...potrebuješ e-pošto. Čedalje večkrat in pogosto.
Facebook pa je le modna muha. Sam imam profil, ki pa je že dolgo opuščen. Vse skupaj je neresno. Zadosti imam povabil iz celega sveta po nekem prijateljstvu, ljudje, ki pa jih dejansko poznam, pa mi pošiljajo vabila na neke on-line igrice in podobne neumnosti.
Mislim, da bo Facebook zatonil prej, kot e-pošta in da bo e-pošta propadla zaradi Facbooka je enako, kot če bi trdili, da bo zaradi gorenjskih modelarjev propadel svetovni letalski promet.

Marleen Overmeire pravi ...


danes sem zelo navdušena. Videla sem komentarje ljudi, ki so že dobili posojilo pri LAPO M-F, zato sem se odločila za prijavo na podlagi priljubljenih priporočil in šele pred nekaj urami sem na računu potrdila skupni znesek 28.500 evrov. To je res odlična novica in vsem, ki potrebujejo pravo posojilo, svetujem, da zaprosijo preko e-pošte: lapofunding960@gmail.com
Whatsapp +447883183014