petek, 17. december 2010

Če bi se Jezus rodil leta 2010 ...

Ste se kdaj vprašali, kako bi zgledalo, če bi se Jezus rodil v modernem času? Verjetno ne bi bilo pastirčkov, niti ovčk, niti kravice in oslička... Zanimiv video prikazuje božič na sodoben in zabaven način.




Kljub šali, lahko opazimo, da se video zelo ortodoksno drži "nauka". Ustvarjalci posnetka so (nehote) ohranili bistvo božiča: Kristusovo rojstvo je novica svetovnega formata. Njegov prihod na svet, čeprav se dogaja v omejenem okolju in času, ostaja senzacija, ki zelo dobro kljubuje tehnološkemu napredku.

Učlovečenje Boga je evangelij, vesela novica, ki ne ostaja zgolj mit ali zgodba, ampak zgodovinsko dejstvo, ki se vedno znova aktualizira. V moderni kulturi se vse odvija okrog informacijske družbe in najbrž bi bilo tudi Božje rojstvo s tem zaznamovano. Mobilne telefone, socialna omrežja in internet uporabljamo kot nekaj vsakdanjega in nujnega. Lahko bi se zgražali, do kam smo prišli, vendar sprememba post-moderne se ne zgodi na ravni vsebine, ampak v načinu.

Revolucija modernega obveščanja je v bliskoviti hitrosti in množici podatkov. Če poglobimo to razmišljanje, lahko vstopimo v jedro krščanstva in kaj hitro ugotovimo, da je krščanstvo religija komunikacije. Od Svete Trojice, ki je bivanje treh v perihorezi in popolni komunikaciji do tega, je komunikacija osnovno dogajanje v človeštvu nasploh, njegov pogoj in cilj, saj so od njene uspešnosti odvisni mir, sožitje, blaginja, celo osebna sreča. Preko tega zavedanja lahko vstopimo v svet medijev kot nosilcev evangelizacije, saj je eden od pogojev za uspešno evangelizacijo in inkulturacijo vere pri nas in sploh v evropski (post)moderni družbi odpravljanje hudega primanjkljaja simpatije med Cerkvijo in sodobnim svetom. Tudi s podobnimi video prikazi.

2 komentarja:

Andrej Vončina (voncio83@gmail.com) pravi ...

Lepo, moram pohvalit, predvsem razmišljanje se mi dopade. Edino moramo dosti delat na tem, da ne ostane samo pri teh komunikacijskih sredstvih, ampak, da je, če tako rečemo, komunikacija popolna. Truditi se moramo tudi za to, da se ljudje čim več družijo in komunicirajo tudi osebno - da se obiščejo in pokramljajo, grejo na kako kavo, se zberejo doma skupaj pri mizi ipd. Eno in drugo, kakor uči krščanski nauk. Stvari se ne izključujejo.

ana kos pravi ...

Se mi zdi prav prisrčno! :-)