torek, 30. november 2010

Začela se je priprava na božič

Začela se je priprava na božič. Enega najlepših in najbolj priljubljenih praznikov spremljajo številne zabave, praznovanja in drugi dogodki, ki poleg potrošnje skrbijo, da se ljudje družimo med sabo. Druženje in praznovanje prinašata tudi obdarovanje, ki je neposredno povezano s stroški. Sedaj bi moral spet »usekati« po potrošnji in zagovarjati varčnost, skromnost … Da, do neke mere je to res, vendar ko opazujem družbene trende vidim, da smo že tako globoko v turbo-kapitalizmu, da poti nazaj ni več mogoče ubrati. Se ne postavljam na stran marketinga in trgovcev, ki nam dobesedno tiščijo v roke vse mogoče izdelke in za nami vpijejo, da je v akciji, ampak razmišljam o načinu, kako sobivati s tem, kar imamo.

Želeli smo si tržno gospodarstvo in sedaj ga imamo. Želeli smo konkurenčnost, sedaj moramo sprejeti tudi oglaševanje in ponudbe, ki jih konkurenčnost prinaša. Ne nazadnje niso trgovci krivi, če smo zvečer zaspali v socializmu in se drugi dan zbudili v kapitalizmu. Mislim, da rešitev ni v preziranju ali odmikanju od družbe, ampak v integraciji trajnostnega razvoja, družbenih vrednot, ohranjanja okolja in prazničnih vsebin v kulturo potrošnje.

Konkretno vidim prvi korak v tem, da obdarovanje ohranimo, ampak izberemo darila skrbno in z neko sporočilno močjo. Darilo je lahko dvo-delno: poleg kupljenega lahko nekaj izdelamo/spečemo/pripravo sami. Ali ne bi bilo zanimivo darilo, da bi nekomu prinesli doma spečen hleb kruha in knjigo ali zgoščenko … Ali doma izdelan okras za smreko in parfum …

Na tak način lahko združimo nekaj kupljenega in nekaj doma izdelanega (bolj osebnega), ki bo prejemnika darila gotovo spominjalo na nas. Poleg številnih idej za obdarovanje imamo Slovenci zelo raznoliko praznično tradicijo, ki jo pokrajinski običaji in navade še dodatno bogatijo, zato smo lahko ponosni na to, kar imamo. To predstavlja obsežen »bazen« idej iz katerega lahko jemljemo navdih za pozornosti do najbližjih.

Čas priprave na božič je lahko doživeto obdobje pričakovanja, ki nas poveže in združi, le prepustiti se moramo pripravi in ne že predčasnemu praznovanju. Zakaj pa ne bi bila letošnja novost v drugačnem načinu preživljanja predbožičnega časa?

Ni komentarjev: