sreda, 13. april 2011

Vanessa Čokl: »Premalo se ve, bere se malo, da so Slovenci tudi od Fernetičev naprej«

Ta mesec sem imel "v gosteh" novinarko in kolumnistko mariborskega dnevnika Večer Vanesso Čokl. Od blizu spremlja in poroča o dolžniški krizi podjetji, ki so posredno povezana z mariborsko nadškofijo, zato se je pogovor z njo sukal pretežno v tej smeri. V jasnih in izčrpnih odgovorih boste odkrili, kako novinarka doživlja situacijo okrog cerkvenih financ in kako Štajerci vidijo Primorce oz. naše zamejske Slovence.

*

Vanessa Čokl (Foto: Igor Napast, Večer)
Poldrugo desetletje Vanessa Čokl piše za mariborski dnevnik Večer. Začela je v kulturi, zdaj je že dobrih deset let v notranjepolitični redakciji. Njen profesionalni teren je relacija država-Cerkev in s tem tudi funkcioniranje Katoliške Cerkve v Sloveniji ter kotiranje Cerkve in države v Vatikanu. Za Večerovo prilogo V soboto pripravlja serijo aktualno-političnih intervjujev s hrvaškimi politiki, gospodarstveniki in zgodovinarji. Lani je intervjuvala predsednika Slovenije Danila Türka in kasneje še predsednika Hrvaške Iva Josipovića. Po slovenskem evharističnem kongresu je v svojih intervjujih »gostila« ljubljanskega nadškofa metropolita Antona Stresa, sveže postavljenega mariborskega nadškofa metropolita Marjana Turnška in kardinala Franca Rodeta. 

Pogovor z Vami ni naključje, saj ste kot novinarka pri mariborskem dnevniku Večer od blizu spremljali dogajanje okrog dolžniške krize Nadškofije Maribor. Kako gledate na te dogodke?
Slutilo se je, da se bo zgodilo. Za tiste z uvidom nikdar ni bilo vprašanje, ali bo počilo, temveč kdaj in kako zelo.

[...]

Zanimivo je dejstvo, da novico o primanjkljajih v družbah povezanih z nadškofijo je objavil tuji mediji. Ali se o tem v Mariboru ni nič "šušljalo"? Ni res. Zgodba s telekomunikacijskim operaterjem T-2, ki je še zmeraj v večinski lasti zdaj insolventnega in na prisilno poravnavo upajočega finančnega holdinga Zvon Ena, večinski lastnik Zvona pa je nadškofijsko Gospodarstvo Rast, ni od včeraj. Prvič se je streslo pred slabimi štirimi leti, in ko so bili slovenski katoliški škofje v začetku leta 2008 na obisku "ad limina" pri papežu Benediktu XVI. in v najvišjih cerkvenih uradih v Rimu, je bila na dnevnem redu tudi pornografija v teve TV ponudbi T-2. Nihče te bistvene podrobnosti tistega potovanja na cerkveno stran Tibere ni zanikal, a da bi jo bili tudi v Cerkvi uradno potrdili, se seveda ni zgodilo.

[...]

Zgodba o "svetem zlomu", kot so jo poimenovali pri tedniku L'Espresso, meji skoraj z neverjetnim pa vendar je dva meseca zapolnila medije. Po Vaši oceni, koliko je napihnjenega in koliko objektivnega poročanja. Nekateri mediji so zadnje tedne zvočniki bank upnic, ki so v konjunkturnih letih rade na vse strani kreditirale, tudi cerkvene projekte, zdaj pa se trudijo iz te zgodbe priti čim bolj cele in skozi predvidljive kanale signalizirajo, kako da naj bi šla sanacija. Drugače pa kakšne napihnjenosti ne vidim. Stvar je sama po sebi dovolj mučna, Cerkev oddaljuje od njenih primarnih terenov, zatresla jo je, in to vseslovensko.

[...]

Preberite celoten intervju v aprilski številki mesečnika Naš vestnik.

Ni komentarjev: