sobota, 10. julij 2010

Vsi na dopustu. Tudi pamet

Očitno je res prišel na vrsto čas poletnih dopustov in počitnic. Nobenemu se nič ne da. Ne novinarjem in niti blogerjem. Na počitnice so šli tudi policisti, tožilci in zdrava pamet.

Ta teden je z nenavadno odkritim (in za politika neobičajnim) pismom odstopil minister za gospodarstvo. Poteza je neobičajna, čeprav pričakovana, ker je na dveh straneh dolgem pismu potunkal v gnoj svojega strankarskega in koalicijskega kolega. Lahovnikov sestavek Pahorju – ki ga je dobila tudi javnost – je osupljiv. V njem javno obtožuje Golobiča, da krade, laže in goljufa. Skratka pripisuje mu vse nečednosti in kriminalna dejanja, ki se za ministra še zdaleč ne spodobijo.

In vsi to mirno prenašajo.

Minister ki je opozoril na nepravilnosti, je čudak – po vsej verjetnosti nekaj ni vredu z njim – in mora odstopiti. Tisti ki nečednosti počne, pa ostane na svojem mestu, kot da nič ni. In po vsej verjetnosti tudi nič ne bo. Zdi se mi, da v Sloveniji dihamo čudno kriminalno klimo, ki je na trenutke težja od popoldanske sopare v Istri.

Medijske zgodbe so polne novih afer, novih odkritji in presenetljivih akcij, ki po nekajdnevni senzaciji zbledijo. Sodnih epilogov običajno ni ali pa so v obliki skromnih zaznamkov. Na hitro lahko ocenimo, da kdor goljufa in krade bo za to verjetno prej nagrajen kot pa kaznovan in tisti, ki se pošteno trudi za zaslužek od tega ne bo imel veliko. V naši družbi dobivajo mlade generacije zgled, da zakoni so le za neumne in če si res vreden spoštovanja, boš to dokazal tako, da boš sistem »prinesel« okoli.

Mar ne bi pričakovali od ministrov, vidnih javnih uslužbencev in drugih predstavnikov civilne družbe bolj pošteno ravnanje od »navadnih« ljudi? Ali ne bi morali biti ravno voditelji zgled ljudstvu? Ali lahko goljufija, kraja, laži, korupcija in okoriščanje pripeljejo družbo do trajnega razvoja?

4 komentarji:

Andrej Vončina (voncio83@gmail.com) pravi ...

Sicer je Lahovnik tudi izstopil iz stranke.

Drugače pa je to zelo dober komentar. Se pa ne bojim, da ne bodo dobili zasluženega tisti, ki počnejo te nečednosti - vsakdo dobi, kar si zasluži, saj kazen mora biti vzgojna :) Morda ne sedaj, morda ne v tem življenju, enkrat pa.

bata pravi ...

Škoda.Lahovnik se mi zdi sposoben dečko...
Pahor je sedaj res ogromno izgubil..

Iščem pa na internetu kje je to pismo od Lahovnika v celoti?

Morda veš ti?

lp, bata

Aljoša pravi ...

@ Andrej: naša družba nagrajuje prevare, okoriščanja in laži, ker to prinaša nova ugodja. Žal. V tem življenju je pač tako. Kako bo tam, pa težko vem.

@ Bata: Pismo lahko prebereš na tem spletnem mestu: http://www.scribd.com/doc/34003042/Pismo-Lahovnika-Pahorju-glede-Golobi%C4%8Da

Sicer pa je zelo nenavadno, da ministri bežijo iz vlade. Uradno zaradi zdravja, zaradi akademskih ambiciji ... neuradno pa zaradi medosebnih konfliktov. Nismo v času, ko si lahko privoščimo igrico "kdo bo s kom", ampak času resne družbene situacije.

Andrej Vončina (voncio83@gmail.com) pravi ...

Ja, najlažje je barko zapustiti, ko se potaplja. Akademske vode so se žal prewvečkrat izkazale za preveč toretične. Tudi teologu se je zelo enostavno umakniti v varno zavetje faksa, kjer lahko po mili volji debatira, resničnost vsakdanje pastorale pa mu je tuja... Kdo vse ne govori o Lahovnikovi kompetenci, pa je je premalo pokazal - zdaj je imel pravo priložnost. Pa nimam nič proti njemu, ampak se le sprašujem, zakaj zdaj odstopiti?